Kultur

Helse Sør-Østs råkjøring og Mikkelsens avgang

Tidligere direktør i HSØ, Bente Mikkelsen fikk for kort tid siden en ny jobb hos WHO i Genève. Like før hadde hun innrømmet at planleggingen av Hovedstadsprosessen hadde vært for dårlig. Innrømmelsen kom først etter store oppslag i pressen om uheldige hendelser og dødsfall ved Ahus. Det er problematisk at helseministeren belønner dårlig ledelse med «opprykk».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjøring på rødt

De fleste var vel forundret over at det tok så lang tid før hun endelig tok ansvar for den tragiske situasjonen. For i fire år har det vært råkjøring i denne prosessen. Dette på tross av at mange trafikklys har lyst rødt, og det har hele tiden kommet analyser som viste stor risiko for alvorlige konsekvenser. Men HSØ har bare gitt full gass.

Ved overføringen av pasientansvaret for 160.000 innbyggere fra OUS til Ahus nyttårshelgen i 2011 gikk det galt og det oppsto alvorlige pasientskader og dødsfall. En rekke av disse hendelsene er under etterforskning av politiet og tilsynsmyndigheter.

Hadde dette vært trafikkulykker ville dette medført at sjåføren hadde mistet førerkortet og fått straff. Men istedenfor å bli fotgjenger, fikk Mikkelsen et internasjonalt førerkort for stor bil av helseministeren.

Råkjøring

En annen som også har kjørt fort var hennes nestleder Steinar Marthinsen. Han hadde ansvaret for å inngå en rammeavtale for datasystemet Klinisk arbeidsflate som var nødvendig for en vellykket fusjon av universitetssykehusene i Oslo. I løpet av svært kort tid hadde man kjøpt et kostbart system til 160 millioner kroner. Implementeringsfarten var stor selv om systemet ikke var testet. Programmet kjørte av veien og havarerte. Etterpå ble det sagt at skaden bare var 100 mill kroner for vraket hadde en restverdi.

I tillegg tok ikke HSØ tilstrekkelig hensyn til de regler KOFA har for slike anskaffelser. Disse hendelsene var så alvorlig at det ble et av hovedpunktene i Stortingets høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen om omstillingene ved OUS.

I sin oppsummering av den såkalt skandaløse anskaffelsen sa flertallet at «Om dette bør ha konsekvenser for de involverte, er naturligvis opp til helseministeren». Men i februar ble Marthinsen utnevnt til viseadm direktør, så det lønner seg å råkjøre.

Udemokratisk

HSØ har flere ganger sagt til sykehusene at det er udemokratisk å bruke mer penger enn man har. Men siden HSØ ble opprettet i 2007, har det regionale helseforetaket gått med underskudd hvert år. Samlet har HSØ gått med to milliarder kroner i minus og i tillegg kommer årets underskudd.

HSØ mangler derfor styring over situasjonen, siden det hele tiden oppstår ubalanse som fører til store underskudd hvert år.

Store Ringvei

Hensikten med fusjonen av de fire Oslo-sykehusene var å få samlet de sykehusene som lå nær Ringveien, og det var en del grunner til en slik plan. Men alt skulle gå så fryktelig fort og alt skulle stokkes helt om. Kjøreplanen ble uoversiktlig og HSØ kjørte bare etter sin GPS. Da går det riktig galt, når man ikke i tide skjønner at man er i feil kjørebane.

Dette har medført at mange tviler på hele fusjonen. For å prøve å få en felles visjon om det store sykehuset, har ledelsen ved OUS forslått at hele sykehuset bygges på Gaustad. Det krever at man bygger over selve Ringveien i 1,1 km lengde.

Ingen hadde vel tenkt seg at for å få til en fusjon av sykehusene langs Ringveien, er man nødt til å la sykehuset bli en del av selve Ringveien. Da har man kommet langt fra ideen og begrunnelsen for å opprette OUS. Kostnadene blir formidable og effekten av fusjonen vil ta svært lang tid.

Bonus og kasko

Bente Mikkelsen hadde tydeligvis bonus og kasko for hun går skadefri til tross for ansvaret for kjempeunderskudd, en fusjon som står i fare for å havarere, dårlige beslutninger som har gitt tap i milliardklassen. Andre sykehusdirektører har måttet gå for langt mindre alvorligere forseelser.

Det er derfor foruroligende at helseministeren ikke gir tydelige signaler om at omfattende svikt har følger og at direktøren har et hovedansvar for fadesen.

Avskilt RHF’ene

Likevel løser ikke dette de andre problemene som HSØ sliter med. For neste år vil sykehusene i Akershus, Oslo og Vestre Viken ha et samlet innsparingskrav på godt over 1 milliard kroner. Når innsparingene begynner å virke og køene blir lange, blir det ingen lystig kjøretur for helseministeren på valgturne rundt omkring i hovedstadsområdet.

For å komme på rett vei bør helseministeren ombestemme seg og gå inn for å avskaffe de regionale helseforetakene.

Mer fra: Kultur