Kultur

Turistlandet Norge

Bymiljøetaten i Oslo har bidratt til å forbedre de hygieniske forholdene ved Vaterlandsparken og Tøyenparken, på tross av Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sin negative motstand. At storbyen Oslo oppgraderer sanitærforholdene i byen, bør ansees som et fremskritt for alle byens borgere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Reisende romfolk,sigøynere og tatere har levd i Skandinavia, og Europa forøvrig, i flere hundre år, og er å betrakte som europeisk befolkning. Den norske populasjon av reisende bør ansees som gode nordmenn, likeverdige med andre grupper i Norge. Etnisk norske nordmenn reiser selv en del i fellesferiene. De drar på charterturer til Syden. Og også norske nordmenn får sine krav om offentlige sanitæranlegg i storbyene innfridd. Det at Oslo nå manglet offentlige toaletter er utbedret av Bymiljøetaten.

Overgrepspolitikk og negative holdninger til reisende folk er ikke nytt i Norge, og Europa forøvrig. Holdningene som gjenspeiles i samfunnet mot disse etniske minoriteter synes å være gamle nasjonalistiske rasefordommer. Rasismens ondskap viser seg ved at hele begfolkningsgrupper stemples som kriminelle. Under sovjet tiden ble romfolk møtt med intoleranse og overgrep fra diktatoriske myndigheter fordi romfolk hadde en fri levemåte. Frilufts- og campingliv er verdier vi i Norge setter høyt i miljøpolitikken. Etter Berlinmurens fall i 1989, ble det mulig for østeuropeere å reise i Europa igjen. Flere av de tidligere kommunistiske styrte land er i dag EU-medlemmer. Den norske NEI til EU bevegelsen synes å representere egoistiske nasjonalistiske holdninger til det reelle EU samarbeidets frihet, ved fri flyt av mennesker over grensene i Europa.

Anderledeslandet Norge er et isolert vestlig land nord i Europa som burde kunne tilby reisende EU-turister gode og rimelige campingmuligheter med godkjente sanitære anlegg, i hele landet. Norge bør kunne gi lønnet arbeid til interesserte arbeidssøkere fra et et EU i økonomiske vanskeligheter. Det at Bymiljøetaten setter opp utedoer i Oslo viser kun hvor vanskelig de generelle sanitære forhold egentlig er, for alle i byens gater.

Mer fra: Kultur