Kultur

Forbud mot atomvåpen

I disse dager legger noen av oss inn forslag i Stortinget om å grunnlovsfeste forbud mot atomvåpen på norsk jord.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Forslaget er et viktig innspill i arbeidet med å få til en internasjonal konvensjon som vil gjøre atomvåpen illegale.

I august ble det arrangert en global parlamentarikerkonferanse om atomnedrustning og ikkespredning i Astana i Kasakhstan. Konferansen ble lagt til Astana fordi Kasakhstan under sovjettiden var republikken for lagring og testing av atomvåpen. Etter den kalde krigens slutt tok den nye staten initiativ til å få fjernet alle sine masseødeleggelsesvåpen. I Stortinget har det vært konsensus om å arbeide for en atomvåpenfri verden siden behandlingen av regjeringens nedrustningsmelding i 2007. Og i den rødgrønne regjeringserklæringen fra 2009 ble det understreket at dersom tilsynskonferansen for ikkespredningsavtalen i 2010 ikke kom fram til klare vedtak, ville Norge vurdere en atomvåpenkonvensjon. Dette for å gjøre atomvåpen ulovlig.

I løpet av de siste fire tiårene har det internasjonale samfunnet kommet fram til avtaler som forbyr og eliminerer flere umenneskelige våpen, som antipersonellminer, klasevåpen, biologiske våpen og kjemiske våpen. Norge har enten vært initiativtaker, pådriver eller aktiv støttespiller. Kjemiske våpen er regulert av en egen konvensjon som voktes av et sekretariat i Haag. Men det verste av alle masseødeleggelses våpen, atomvåpen, er ikke regulert på samme måten.

Norge har gjennom alle år jobbet aktivt gjennom ikkespredningsregimet. Men nå ser prosessen ut til å stå stille. Utenriksdepartementet har det siste året fulgt et nytt spor - det humanitære.

I november i fjor kom 187 nasjonale komiteer Røde Kors/Røde halvmåne med en enstemmig resolusjon om å få til forbud mot atomvåpen på et humanitært grunnlag. Dette med henvisning til de katastrofale følger for mennesker og miljø, bruk av atomvåpen vil få.

Utenriksdepartementet planlegger et seminar om de humanitære konsekvensene av atomvåpen våren 2013. Det er mitt håp at dette kan bringe oss nærmere en konvensjon som forbyr atomvåpen. Stortingsrepresentantene Jette Christensen, Hallgeir Langeland, Akhtar Chaudhry og undertegnede gir vårt bidrag ved å foreslå å grunnlovsfeste et forbud mot å ha atomvåpen på norsk jord.

Mer fra: Kultur