Kultur

Skummelt symptom

Vi skal ikke behøve å kjempe for våre rettigheter, men være trygge på at de ivaretas.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er et regelrett nederlag for den offentlige helsetjenesten når det åpnes opp et marked for private aktører som selger råd om hvordan man raskest får behandling. Disse rådene skulle vært gratis. Gitt av det offentlige.

Dagsavisen skrev i går om hvordan det nå vokser fram en ny bransje innen helsesektoren. Firmaer bemannet av tidligere offentlig ansatte leger og sykepleiere selger sin kompetanse om det komplekse helsevesenet og hjelper folk fram i køen. At noen ser butikk i dette, er ikke kritikkverdig. Men at det er behov for tjenester av denne typen, er forstemmende. Det er et urovekkende symptom på at tilliten til helsevesenet er tynnslitt. Tilliten til at systemet passer på oss som pasienter, er borte. Derfor har også 330.000 nordmenn tegnet privat helseforsikring. Direktør Torkel Oftedal i Helseservice i Stavanger oppsummerer det ubehagelig godt: «Det burde jo ikke vært behov for oss».

«En diagnose er et verdipapir», sier direktøren i oslofirmaet Vertikal Helseassistanse, Siri Ingels. Hun forteller til Dagsavisen hvordan deres jobb er å dokumentere diagnoser, samle inn papirer fra ulike helseinstanser og slik gi pasientene en bedre og sterkere sak i sitt møte med sykehuset. Det er ikke sånn det skal være. Vi skal ikke behøve å få hjelp til å bli sett. Vi skal ikke behøve å kjempe for våre rettigheter, men være trygge på at de ivaretas. Det er tøft nok å være syk. Og skal vi ha et offentlig helsetilbud å være stolte av, må dette tilbudet også inkludere en pedagogisk og lett tilgjengelig rådgivningstjeneste.

At folk ikke har tålmodighet eller nerver til å vente på tur når de blir syke, er ikke vanskelig å ha forståelse for når private tilbud er tilgjengelige. Men det kan ikke bli sånn at de som har mest penger eller på andre vis har de største ressursene, skaffer seg gullkantede diagnoser for å «snike» i køene.

Mer fra: Kultur