Kultur

Hovseterhjemmet i Oslo

Min jobb er å sørge for god eldreomsorg i Oslo. Derfor ser jeg alvorlig på klager som kommer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg reagerte straks da Tore Nyseter i juni sa at det ikke var nok urinflasker på Hovseterhjemmet, og at beboerne ikke fikk så mye mat som de ville. Sykehjemsetaten sjekket, men Hovseterhjemmet har nok urinflasker, dessuten er mat et satsingsområde. Det ser ikke ut til å være en systemsvikt her, men det kan selvsagt være uønskede enkelthendelser.

Beboere og pårørende skal informeres om klageordningene som finnes, og klagere skal ikke bli utsatt for represalier. Sykehjemmet skal rette opp når det er uverdige forhold. I tillegg er det både i bydelen, i sykehjemsetaten og i kommunen sentralt, etablert en varslingsordning der alle, uansett hvem de er, kan varsle om kritikkverdige forhold.

På Hovseterhjemmet bor det cirka 185 pasienter. Jeg har fått opplyst at det hittil i år har vært fire skriftlige klager. Klagene tas på alvor. Disse gjelder blant annet rehabiliteringsopplegg, matservering, uoppredd seng, renhold, urinlukt og dårlig bygg. Kommunen eier bygget, og det er riktig at det er dårlig. I vedtatt Sykehjemsbehovsplan 2012-2022 er Hovseterhjemmet ett av de første som skal totalrehabiliteres.

I Dagsavisen 14. august skrev Nyseter at Tilsynsutvalget for Hovseterhjemmet har vært på uanmeldt tilsyn etter det han skrev i juni. Jeg har nå fått bekreftet at det var et uanmeldt besøk 30. juni. Det skal skrives rapport fra slike tilsyn, men verken sykehjemmet, bydelen eller etaten har fått rapport. Bydelen kjente heller ikke til besøket. Hvis tilsynsutvalget har dokumentert skandaløse forhold og grov omsorgssvikt, forutsetter jeg at de varsler videre umiddelbart.

I Oslo har vi omfattende kvalitetsmålinger for sykehjem, som beboerundersøkelser, pårørendeundersøkelser og ansatteundersøkelser, kvalitetsrevisjoner, måling av enkelte kvalitetsindikatorer i pleien, samt klageordninger. Jeg tar klager svært alvorlig, og følger opp. For å få en god offentlig debatt er det viktig at vi forholder oss til det vi kan klare å få fram av fakta. I Dagsavisen er jeg nå blitt angrepet dels grovt og personlig i denne saken. Den første gangen ga avisen meg tilsvarsrett. Den andre gangen ville de ikke trykke mitt svar. Med dette tredje svaret til Tore Nyseter avslutter jeg mitt offentlige ordskifte med ham.

Mer fra: Kultur