Kultur

Idrettens 
kreftsvulst

Kampfiksingen har også kommet til Norge. Det bør ikke overraske noen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For den kriminelle spilleverdenen kjenner ingen nasjonale grenser. I alle land der det kan spilles på resultater, vil kriminelle krefter prøve seg. For så langt har de hatt suksess. I Italia er den svarte spilleøkonomien større enn den offisielle.

Det virker så uskyldig at et par Follo-spillere skal være involvert. Follo ledet 3-0 i en kamp de tapte 3-4 etter at store spill ble levert underveis (live-betting). I går skjedde det historiske at en norsk kamp ble stoppet. Ingen er så langt mistenkt rundt klubbene Ullensaker/Kisa og HamKam. Men fotballforbundet tok grep på basis av indisier. Det er bare å minne om at hos EM-finalist Italia fikk 21 klubber og 52 spillere sine straffer for en snau måned siden. Landslagssjefen tilbød seg å trekke landslaget fra EM.

IOC-president Jacques Rogge har betegnet kampfiksing som en større trussel mot idretten enn doping. En sterk uttalelse. Men tidligere i år er en østerriksk tennisspiller suspendert på livstid og det har vært store skandaler i cricket og sumobryting. Det bringer oss til Asia, der de store illegale spillspekulantene befinner seg. De skanner hele kloden for mulige objekter. Og det er fotball som er aller mest attraktivt.

I juli måned tar nesten hele verden fotballferie. Derfor finner vi nå norske kamper på lovlige og ulovlige kuponger over hele verden. Og netteknologien har gjort dette markedet tid- og grenseløst. Det er tatt omfattende internasjonale grep. Finske Risto Nieminen er leder av World Lottery Association og da vi snakket med ham nylig var han overrasket over hvor naiv verden har vært. Men i fjor ble det satt inn store ressurser. IOC har kommet på laget sammen med FN og Interpol. Og det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har for lengst etablert et eget organ som overvåker spill. Det avdekker uvanlig spilleaktivitet rundt enkeltkamper. Kampen er den viktigste i all idrett. Utfallet kan bli dramatisk, men effektivt: For eksempel å forby alt spill.

Mer fra: Kultur