Kultur

Vampyrene 
kommer - igjen

Skjønnhetsindustrien suger pengene ut av deg. Bokstavelig talt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vampyrene må være de mest seiglivede skapningene som finnes. Nå er de også på full fart inn i den norske hverdagen. Jeg snakker ikke om Edwards og Bellas univers, men om diverse privatklinikker nær deg.

Vampyrbehandling. Ordet dukket opp en dag jeg satt og surfet gjennom dagens tilbud på lunsjpause-Botox, Restylane og kosekirurgi for hele kroppen hos Volvat medisinske. En kjapp research avslørte at dette var siste skrik.

Nå er ikke metoden helt ny. Den ungarske grevinnen Erzsebeth Bathory skjønte allerede på 1500-tallet at blod var bra, og tappet unge kvinner i landsbyen slik at hun kunne bade i blodet deres. Tradisjonen ble holdt i hevd av flere andre mytiske superstjerner også, best kjent er grev Dracula. Og med TV-serier som «Buffy the Vampire Slayer», «True Blood» og «Vampire Diaries» har blodsuging glidd rett inn i hovedstrømmen, og behandles nå altså av folk med høyere medisinsk utdannelse.

Nå er det ikke slik at legene på Volvat biter deg med spisse hjørnetenner. Framgangsmåten er langt mer klinisk og kjedelig. Kort fortalt går vampyrmetoden ut på å tappe blod fra deg, sentrifugere det, separere blodplater for så å sprøyte blodet inn i deg igjen. Ifølge hjemmesiden deres har et blodplaterikt plasma som injiseres i huden evnen til å stimulere til nydannelse av collagen og elastin i huden, noe som medfører at du blir mindre rynkete. Behandlingen skal også hjelpe ved begynnende hårtap hos menn. Hmm hallo - er ikke det varulvmetoden?

En fiffig detalj er at en annen del av blodplasmaet ditt kan varmes opp så det koagulerer, og deretter sprøytes inn som en såkalt bio-filler, slik at du får for eksempel fyldigere lepper eller påfyll på andre nedsunkne ansiktspartier. Atskillig mer tiltalende enn skalpell, nål og tråd, panneløft og skalfasetter spør du meg. På mange måter blir du bare din egen blodgiver i skjønnhetens og ungdommens tjeneste.

Om du må stille fastende til behandling vet jeg ikke, men det er sikkert en fordel å la hvitløken ligge, om enn bare av hensyn til legene. Jeg kan nærmest se dem for meg, legene på Volvat Medisinske når du sjekker inn for din første vampyrsession - at de tar imot deg i resepsjonen med hvite frakker, sang og dans:

«I don‘t know who you think you are but before the night is through

I wanna do bad things with you!»

Publisert i Dagsavisen lørdag 16. juni.

Mer fra: Kultur