Kultur

Heddapris til Tindberg

Svein Tindbergs monolog «Abrahams Barn» og Det Norske Teatret stakk av med den gjeveste prisen under Heddaprisutdelingen i går kveld.

- Dette viser at kun det veldig, veldig personlige kan bli noe veldig, veldig allment. Det betyr mye for meg og mye for teatret, sa Svein Tindberg da «Abrahams barn» vant prisen for årets beste forestilling under Heddapris-utdelingen i går kveld.

Flyttet etter 22. juli

I utgangspunktet skulle «Abrahams barn» være en intim forestilling i en liten sal på Det Norske Teatret. Kort tid etter hendelsene 22. juli i fjor bestemte teatersjef Erik Ulfsby seg for å utsette høstens storsatsing, «Shockheaded Peter», på ubestemt tid. Deretter ringte han til Tindberg og spurte om han ville flytte sin forestilling til hovedscenen. Det var et klokt valg. 35.000 mennesker har sett forestillingen så langt, og til høstens settes den opp på Rogaland Teater før den drar ut på turné med Riksteatret.

«Til tross for sitt alvorlige tema veksler oppsetningen befriende mellom alvor og humor, og makter både å underholde publikum og å mane til ettertanke. Forestillingen er både en lærerik og tankevekkende framstilling av selve utgangspunktet for vår kristne kultur. Skrevet og framført av Svein Tindberg som alene på scenen ivaretar selve teatrets magi», står det i juryens begrunnelse.

Komilab ble hedret

Komilabtrioen fra Torshovteatret, Mariann Hole, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, ledet showet under gårsdagens utdeling. Samtidig var de sammen nominert til Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats. Overraskelsen og gleden var stor da utdeler Ulrik Imtiaz Rolfsen ropte opp Komilab på Torshov som vinnere. Samme dag som gjengen spilte sin aller siste forestilling som komilabtrio.

- Dette føles som en deilig avslutning på prosjektet. Vi ble veldig overrasket og superglade, sier en lykkelig Mariann Hole til Dagsavisen.

«Initiativtakerne har lykkes over all forventning, og vil bli savnet nå som prosjektet hører fortida til. Ekstra gledelig at det er tre skuespillere som ved å igangsette et unikt teaterlaboratorium virkelig har sprengt rammene for det som forventes av dem», står det i juryens begrunnelse.

- Det har vært så nært og så personlig. Vi har investert så utrolig mye av vår tid og sjelsliv. Vi har gått i hjertene våre, spurt hva vi vil og hentet det beste ut av oss selv og våre kolleger. Slik er det ikke alltid, sier Røise til Dagsavisen.

- Hvordan skal dere feire i kveld?

- Her skal vi feste til den lyse morgen før vi skal rett i studio til «God Morgen Norge», sier Harr og ler.

I løpet av de to årene trioen har utforsket komikk, har nesten 28.000 publikummere funnet veien til Torshov. Komilabbens største suksess var forestillingen «Kafka - Komilab 4.1», hvor Harr og Røise tok for seg flere av Kafkas kortere tekster på teaterscenen.

Torps første heddapris

Ane Dahl Torp måtte kjempe mot tårene da hun forsto at hun vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin tolkning av Shen Te i stykket «Det gode mennesket fra Sezuan» på Det Norske Teatret.

«Hun får prisen for sin nyanserte, troverdige og gjennomførte framstilling av en varm, naiv og godhjertet kvinne som i møte med livets harde virkelighet ikke ser annen råd enn å skifte kjønn», står det i juryens begrunnelse.

- Det er så utrolig flaut å være den første som begynner å gråte, sa hun da hun gikk på scenen.

Videre takket hun hele ensemblet og andre støttespiller, før hun takket datteren Liv, som hun gikk høygravid med under spilleperioden.

Politisk pris

Forestillingen «Veggen» fra Hordaland Teater vant prisen for beste barne- og ungdomsforestilling. Teatersjef Trond Birkedal sa han ville bruke prisen politisk for det den var verdt.

- Vi vil flytte Hordaland Teater til Bergen og skape en nynorsk scene og et nynorsksenter, sa han.

Boya Bøckman vant prisen for den visuelle designen til gruppa De utvalgtes stykke «Kunsten å bli tam» som ble vist på Black Box Teater.

Han var en av to fra det frie feltet som var nominert til Heddapris i år.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: