Kultur

22/7-dokumentar prisnominert

TV 2-dokumentaren «En liten øy i verden» er nominert til pris under sommerens TV-festival i Monte Carlo.

Dokumentaren, som har fått tittelen «Terror Island» på engelsk, ble vist på TV 2 i august i fjor.

Siden er dokumentaren blitt kjøpt opp og vist av TV-selskaper i mer enn 20 forskjellige land. Nylig ble TV 2-programmet innkjøpt av fransk, belgisk og canadisk fjernsyn, den amerikanske Documentary Channel og SBS i Australia.

Første av mange

«En liten øy i verden» var den første dokumentaren om terrorangrepet som ble vist på norsk fjernsyn i fjor sommer. Den byr blant annet på intervjuer med flere av de overlevende fra Utøya. I midten av juni kan den sterke dokumentaren som TV 2 har laget sammen med The Documentary Company vinne pris i kategorien beste TV-dokumentar, i konkurranse med nyhetsproduksjoner fra aktører som Al Jazeera, CNN og Sky News. Det er den årlige TV-festivalen i Monte Carlo som har nominert den norske dokumentarfilmen.

Ettårsdagen

Norske og utenlandske TV-selskaper har det siste året stått for en lang rekke dokumentarer om terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli. NRK har blant annet stått bak «Fedrene», «22.07.2011.», «Tilbake» og «Words that kill» - de fleste av dem vist på fjernsyn allerede. TV 2 har også laget «Utøya 22. juli 2011».

I tillegg til de seks-sju norske 22. juli-dokumentarene som NRK og TV 2 har produsert det siste året, vil ytterligere tre nye, norskproduserte dokumentarfilmer for fjernsyn bli lansert i samband med ettårsdagen for terrorangrepet.

NRK har laget «Minutt for minutt», en timelang produksjon som gjenforteller hendelsene 22. og 23. juli fjor. «Terror Island: Back to the Island» og «Terror Island: The Verdict» vil også komme på TV seinere i år, sistnevnte etter at det forventelig er falt dom i den pågående rettssaken.

I august kommer dokumentaren «Til ungdommen» av Kari Anne Moe, en film som blant annet handler om ungdomspolitikere som var på Utøya 22. juli. Denne får premiere på kino.

TV-festivalen i Monte Carlo pågår fra 10. til 14. juni.

reidar.spigseth@dagsavisen.no