Kultur

Gullpalmen i Cannes til Michael Haneke

Den østerrikske regissøren Michael Haneke innkasserte søndag sin andre gullpalme på tre år for filmen «Amour» om et eldre ektepar i sin bitre livsaften.

Med lyn, torden og øsende regnvær som bakgrunn for den glamorøse filmfestivalen på den franske riviera vant Haneke over 21 andre filmer og befestet stillingen som Europas fremste regissør.

Den sterke fortellingen beretter historien om en eldre mann i Paris som passer sin døende kone etter at hun har fått slag. Tildelingen var populær blant publikum som ble rørt til tårer under visningen.

– Filmen er om kjærlighet. Journalister prøver alltid å sette merkelapper på regissører. Jeg har lenge vært sett på som eksperten på vold, sa Haneke etter å ha mottatt prisen. For tre år siden vant han Gullpalmen for «Das weisse Band» om opptakten til første verdenskrig.

Veteraner

Hans to hovedrolleinnehavere, veteranskuespilleren Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva, begge i 80-årene, fikk også mye applaus for sin helhjertede innsats som det gamle musikklærerparet.

Riva var sist i Cannes som hovedrolleinnehaver i «Hiroshima Mon Amour» i 1959, mens legenden Trintignant, som fikk prisen for beste skuespiller for 40 år siden for Costa Gavras-filmen «Z», er mest kjent for å ha spilt sammen med Brigitte Bardot i «Og Gud...skapte kvinnen» i 1956.

Dansk pris

Den danske skuespilleren Mads Mikkelsen fikk prisen for beste mannlige hovedrolle for innsatsen i filmen «Jagten».

Filmen er en psykologisk thriller som handler om en mann som opplever at livet faller i grus når han blir feilaktig anklaget for å ha begått overgrep mot barn.

Prisen for beste manus gikk til rumenske Cristian Mungiu for «Beyond the Hills» som har eksorsisme i den ortodokse kirken som tema.

Mungiu seiler dermed opp som forgrunnsfiguren i en sterk bølge av rumenske regissører. For fem år siden kapret han Gullpalmen for en intens film om abort, «Fire måneder, tre uker og to dager».

Prisen for beste kvinnelige skuespiller ble delt mellom Cosmina Stratan og Cristina Flutur, som har hovedrollene i Mungius film.

Mexicanske Carlos Reynagas fikk prisen for beste regissør med filmen «Post Tenebras Lux»,

Juryens pris

Juryprisen gikk til den britiske veteranen Ken Loach for den sjarmerende komedien «The Angel's Share» om en tidligere straffedømt som oppdager et talent for whiskysmaking.

Brad Pitt, Nicole Kidman, Bill Murray, Bruce Willis, Matthew McConaughey, Kristen Stewart, Robert Pattinson og Shia LaBeouf satte Hollywood i sentrum på den røde løperen.

Men trass i mannsterkt frammøte og fem filmer blant de 22 i hovedkonkurransen reiste alle sammen tomhendte hjem.

Juryens leder Nanni Moretti sa at han ikke er imot glamouren som de amerikanske filmene bringer til Cannes, men at glamouren må være i filmer som betyr noe for ham. (NTB)