Kultur

Veien går videre

Roy Lønhøidens tre første album er nå definert som «Finnskog-trilogien», naturopplevelser som ga ny og lokal mening til det gamle «country»-begrepet.

Dagsavisen anmelder

POP

Fire år etter at trilogien ble avsluttet reiser Lønhøiden videre med «Sanger fra veien». Likevel i så kjent stil at førsteinntrykket var at Lønhøiden nå er begynt å gjenta seg selv. Så tar vi sangene på alvor, hører godt på dem hver for seg, og fordyper oss i tekstene som alltid er med på å forsterke den lengtende følelsen musikken antyder. Igjen med det forståelsesfulle samspillet mellom menneske og natur, sanger som avslører at sangeren har vært ute ei natt før, med gitarspill som lukter skog. Selv en norsk versjon av Bob Dylans «Senor» høres nå ut som den alltid har kommet fra inni Finnskogen et sted.

Roy Lønhøiden skulle en stund lage et album med Frode Jacobsen fra Madrugada som produsent. «Hit hvor toga går» er igjen fra dette samarbeidet, med karakteristisk fortettet atmosfære. «Sanger fra veien» er i stedet produsert av Lønhøidens gamle medspiller, steelgitaristen Tore Blestrud. Bokstavelig talt med fingerspissfølelse for musikken, siden han setter et sterkt preg på sangene med spillet sitt. Selv om «Sanger fra veien» på ingen måte er sanger fra nye veier er det godt at det finnes kjentfolk som er så sikre på hvor de skal.

Vi avslutter igjen anmeldelsen av Roy Lønhøiden med at han snart må være klar for et større publikum. Men begynner ærlig talt å miste enda mer av troen på det større publikums gode smak nå.

Spiller på Buckley lørdag.