Kultur

Et nasjonalt ansvar

Vikingskipene blir på Bygdøy. Den internasjonale ekspertgruppens rapport setter et foreløpig punktum for en 13 år lang strid om lokaliseringen til vår fremste historiske kulturskatt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ekspertgruppen, ledet av bevaringssjef Jesper Stub Johnsen ved Nationalmuseet i København, slår fast at det er for stor risiko å flytte skipene fra Bygdøy til et nytt museum i Bjørvika. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) bekrefter at rapporten skrinlegger flytteplanene.

Det var ventet at rapporten med stor sannsynlighet ville komme til denne konklusjonen, men i det lengste håpet vi at skipene kunne tåle den fysiske flyttingen til et nytt samlokalisert kulturhistorisk museum i Bjørvika. Dette forslaget har også hatt bred politisk støtte. Men hensynet til de skjøre og uvurderlige gjenstandene må selvsagt veie tyngst, og det ville være svært uklokt å ikke følge ekspertgruppens konklusjon. Den er videre urovekkende med tanke på gjenstandenes befatning og den framtidige ivaretakelsen. Her slås det fast at det verste man kan gjøre på sikt, er å ikke gjøre noen ting.

Ekspertgruppens risikoanalyse leder til følgende anbefaling: «Det bør bygges et nytt museum for formidling av Vikingskipsamlingen på Bygdøy i nærheten av den eksisterende bygningen, etterfulgt av en renovering av eksisterende bygning som en del av etableringen av et nytt museumskompleks». Politikerne, Universitetet i Oslo og andre berørte instanser plikter å sørge for at skipene og de tilhørende gjenstandene ivaretas i tråd med anbefalingene. Vikingskipene er en unik skatt og et nasjonalt ansvar, og arbeidet og de nødvendige bevilgningene må igangsettes så raskt som mulig. Optimale oppbevaringsforhold for gjenstandene må i sammenhengen kombineres med et museum der også formidlingsdelen og publikumstilgjengelighet tilfredsstiller dagens behov.

Mer fra: Kultur