Kultur

Zombiesuksess er tilbake

I morgen har en ny sesong av den prisbelønte zombieserien «The Walking Dead» premiere på TVNorge.

Zombieserien «The Walking Dead» har sesongpremiere på TVNorge i morgen. FOTO: TVNORGE

Da «The Walking Dead» gikk på amerikansk fjernsyn før jul i fjor, ble serien den mest sette i TV-selskapet AMCs historie, mer populær blant publikum enn kanalens andre varemerkeserier «Mad Men» og «Breaking Bad». Både første og siste episode av zombieeventyret satte seerrekord, hvilket har fått AMC til å fornye serien med en full sesong tre.

Zombietrussel

I morgen har TVNorge premiere på sesong to av spenningsserien om amerikanske overlevende i et ødeland av zombier.

TV-serien er basert på romanene til Robert Kirkman, en prisbelønt tegneserie som har vært utgitt siden 2003. Det er filmregissør Frank Darabont («Shawshank Redemption») som står bak TV-dramatiseringen, men han har seinere overlatt serien til andre. TV-utgaven skal være en forholdsvis tro gjenskapning av tegneserien, og den har også tegneserieforfatteren Kirkman selv med på skapersiden. Dermed vil nye rollefigurer komme til etter hvert, i tråd med romanene. I sesong tre vil blant annet den britiske skuespilleren David Morrissey dukke opp i en sentral rolle.

Emmy-priset

«The Walking Dead» følger sheriffen Rick Grimes (Andrew Lincoln) som våkner opp på et forlatt sykehus i en postapokalyptisk verden angrepet av et zombievirus. Her blir han etter hvert anfører for en gruppe mennesker.

Til å begynne med var serien et kortere pilotprosjekt på seks episoder for TV-kanalen AMC, og det første forsøket på å bringe de klassiske skrekkfigurene fra b-filmen til TV-skjermen. Den gode mottakelsen i og utenfor USA sørget for at sesong to ble utvidet til 13 episoder. Norske TV-seere har altså mange zombiegrøss i vente på søndagskveldene denne våren.

I sesong to har sheriff Grimes, hans familie og andre overlevende begitt seg ut på ferd mot det befestede Fort Benning, og må takle en ødelagt sivilisasjon og nye zombieangrep på veien.

Serieskaper Frank Darabont forlot TV-prosjektet i fjor sommer, men verken regissøren eller TV-selskapet har kommentert hvorfor han takket av. Ifølge anmeldere har TV-serien likevel utviklet seg til det bedre, med sterkere karakterskildringer og mer nerve - i tillegg til de forventede skrekkingredienser av gufne skapninger og splattereffekter. De overbevisende zombiene har allerede sikret «The Walking Dead» den amerikanske TV-bransjens Emmy-pris for beste makeup.

reidar.spigseth@dagsavisen.no