Kultur

Trenger hjelp fra deg og meg

Skremmende, men sant: En soloterrorist som Anders Behring Breivik, med sterk vilje og gjennomføringsevne og særskilt sikkerhetsfokus, er umulig for PST å avdekke. Med mindre de får konkrete tips.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var det viktigste budskapet da PST oppsummerte dagene før terroranslagene 22. juli i fjor.

PSTs jobb nummer én er å forhindre terror i Norge. Det mislyktes i fjor. Dette enkle faktum er grunnen til at konstituert sjef i PST, Roger Berg, ba om unnskyldning i går: «På vegne av PST vil jeg beklage at vi ikke klarte å forhindre terroraksjonen», sa han da han sammen med analysesjef Jon Fitje, sjef for etterforskningsavdelingen Jan Fredrik Glent og operativ sjef Tore Risberget møtte mediene.

Soloterror bekymrer PST. I 2010 var det flere angrep fra «ensomme ulver» i Skandinavia, det siste var selvmords-aksjonen i Stockholm i desember. I Norge er terrorplanlegging bare ulovlig om to eller flere samarbeider i et såkalt terrorforbund. Den lovendringen kan vi være ganske sikre på at kommer på plass. Det kan også komme endringer av hvilke kjemikalier man kan handle lovlig. Og kanskje restriksjoner på kjøp av kunstgjødsel. Det er opp til Stortinget.

En systematisk gjennomgang av PST, i ekstrem kortform, ble presentert i går. Mange svakheter ved tjenesten er avdekket, som det nå settes mye inn på å rette opp (se hovedsak). PST har også sett på de kritiske fasene knyttet til det internasjonale tollvarselet Global Shield, som Bergens Tidende i august i fjor dokumenterte at ble liggende på en saksbehandlers pult. Så ble det ferie - og saksbehandleren gikk ut i permisjon.

Men selv om PST hadde gått inn i Global Shield ville de likevel ikke ha stoppet Behring Breivik. Småsummene han handlet for, og varene han handlet, er lovlige. Det er summen av alle forholdene som kanskje kunne ha utløst en alarm. Men da måtte PST hatt et langt videre mandat for overvåking enn i dag. Betryggende nok var det i går PST-sjefen selv som sa: «Vi tror ikke at vi kunne ha overvåket oss fram til Breivik. Vi tror det er helt andre perspektiver og samfunnsstrukturer som må tre i kraft. Alt fra hvordan vi oppdrar barna våre, til naboskap, til forhold på arbeidsplassen. PST er en del av den kjeden, men vi kan ikke gjøre dette alene.»

Publisert i Dagsavisen lørdag 17. mars.

Mer fra: Kultur