Kultur

Forskjellige folkeslag, forskjellige gener

I boka Våpen, pest og stål kolporteres den oppfatning at alle folkeslag er født uten genetiske forskjeller. Dette bestrides sterkt av biologer, som mener at ulike livsvilkår gjennom seleksjon har skapt forskjeller

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I 2011 kom boka Guns, Germs, and Steel på norsk, 14 år etter originalen. Her er forlagets deklarasjon:

”I Våpen, pest og stål snur biologen Jared Diamond fullstendig opp ned på vante forestillinger om hvorfor europeere og asiater har dominert verden. De fleste kan enes om at de eurasiske sivilisasjonene har hatt en overlegen teknologi (våpen), motstandskraft mot sykdom (pest) og et enormt forsprang innen samfunnsbygging og militær organisering (stål). Men hvorfor var det vi som fikk denne posisjonen og ikke indianerne, aboriginerne eller afrikanerne sør for Sahara? Jared Diamond avviser alle forklaringer som viser til en intellektuell, moralsk eller genetisk medfødt overlegenhet. I stedet går han 13 000 år tilbake i tid, til punktet i historien da vi alle var jegere og sankere. Han tar for seg hvert enkelt kontinent og viser hvordan forskjellene hovedsaklig skyldes miljø og geografi. Eurasierne hadde fra naturens side tilgang på eventyrlige ressurser i form av husdyr, kornsorter og et gunstig, temperert klima. Våre forfedre hadde altså alle forutsetninger for en overgang fra jeger- til jordbrukssamfunn, som igjen gir befolkningsvekst og behov for å bygge stadig mer avanserte samfunn. Våpen, pest og stål forklarer menneskesamfunnenes skjebner på helt nye måter. Boka gir også fascinerende perspektiver på menneskelig innovasjon og utvikling, og har hatt stor faglig betydning, sin lettleste form til tross. Dette er en av disse ytterst sjeldne bøkene som er i stand til å forandre leserens forståelse av verden.”

Boka er en omfattende og verdifull historie over utviklingen av vår sivilisasjon. Samtidig er den et politisk kampskrift for den oppfatning at alle folkeslag er født like. Eller for å bruke forlagets egne ord: Diamond avviser alle forklaringer som viser til en intellektuell, moralsk eller genetisk medfødt overlegenhet.

For egalitanere er dette naturligvis et fint budskap. Men det forties at Diamonds påstander bestrides av fagbiologer og at hans bok er meget kontroversiell i fagkretser.

En av dem som har formulert den klareste og sterkeste kritikken mot Diamonds anskuelse er biologen Garrett Hardin. Hardins hovedpoeng i en bokomtale i 1998 er at evolusjonen har tilpasset alle raser til de livsvilkår de har levd under. Dermed fikk uraustralerne fysiske og intelektuelle egenskaper som var forskjellige fra for eksempel afrikanerne eller europeerne. Alle folkeslag er altså ikke født like.

Boka er en verdifull merkestein for vår nåværende uvitenhet, konkluderte Hardin i 1998.

Mer fra: Kultur