Kultur

Vulkan i utbrudd

Det mangler ikke på ambisjoner når arrangementsansvarlig kommer med sin programerklæring for Oslos nye matfestival.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Vi vil gjøre for mat-Oslo det Øya gjorde for musikk-Oslo. Skape noe lekent, rockete, bråkete og med humor».

Det mangler ikke på ambisjoner når arrangementsansvarlig Mathias Steinbru kommer med sin programerklæring for Forsmak, Oslos nye matfestival som åpner i Mathallen i dag.

Mathallen er en del av det store utbyggingsprosjektet Vulkan ved Akerselva, og skal bli byens nye møteplass for alle som er mer enn gjennomsnittlig glade i mat etter samme modell som Saluhallen i Stockholm og Torvehallerne i København. Først i oktober er de 3.500 kvadratmeterne ferdig innredet med matboder og spisesteder, men allerede denne helgen kan vi bokstavelig talt få en forsmak på hva vi har i vente.

Festivalen åpnes av mesterkokk og tidligere Bocuse d‘Or-vinner Bent Stiansen, en passende gest overfor en som har betydd mye for utviklingen av norsk matkultur. Men i kjølvannet av Stiansen og andre kokkepionerer har det vokst fram en ny generasjon som virkelig brenner etter å leke med maten et godt stykke utenfor de tradisjonelle rammene.

Derfor er det ikke så rart at det ble en salig blanding av rockere, kunstnere og designere som til slutt evnet å gi Oslo en matfestival som lukter av fugl. En festival som inviterer til lek og moro, og med fokus på økologiske råvarer, kortreist mat og kvalitetsbevisste småskalaprodusenter.

Og det lover godt, i hvert fall ut fra det vi kan lese av festivalprogrammet. I morgen er det kokkekamp for amatører, mens matsosiolog Runar Døving forklarer sine aversjoner mot den norske matpakka. Også barna får sitt, med eget pizzakurs og opplæring i kunsten å sløye og rense fisk. Mens foreldrene kan gå for å få tips om hvordan man kombinerer øl til mat - eller lager mat med øl. Fra hovedscenen forteller restaurantgründer Jan Vardøen om den rivende utviklingen av utelivet på Grünerløkka de siste 30 årene, med Mathallen som et siste høydepunkt.

Respekten for norske tradisjoner er også godt ivaretatt, med paneldebatt om den norske tradisjonsmaten (er fenalår egentlig noe godt?) og foredrag om poteten på ekte Vinje-dialekt. Og selvsagt blir det ingen ordentlig matfestival om ikke også akevitt- og potetekspert Halvor Heuch står på gjestelista.

Utenom det matfaglige påfyllet er det også rikelig med anledning for å spise seg god og mett. Noen av byens profilerte restauranter har blitt utfordret til å lage rimelig gatemat. «Husets» er navnet på Mathallens egen delikatessebutikk, og stiller med konfitert svin i sandwich på sin gatematmeny. «Husets» er for øvrig et godt eksempel på Mathallens dundermiks av rock og mat, med folk som har vært med på å starte steder som Mono, Crossroad Club og Internasjonalen.

Og på toppen av det hele har også Bondens Marked blitt invitert til å være med, med nærmere 50 salgsboder som selger gårdsprodusert mat fra hele landet. Kort sagt, en matfestival som oser av overskudd, vitalitet og entusiasme, og som det er all grunn til å ønske hell og lykke videre på ferden. Det kan de saktens trenge, i et land der 99 prosent av all matvareomsetning kontrolleres av fire dominerende dagligvarekjeder.

Mer fra: Kultur