Kultur

NRK forsvarer homo-skjellsord

«De er fags fags fags», rapper Bylarm-aktuelle Kaveh, på låten som nå er spillelistet på P3. Problematisk av NRK, mener hip hop-kritiker.

«De sier swag swag swag / men de er fags fags fags». Slik innleder Kaveh låten «Det er greit», som tirsdag denne uka ble spillelistet av NRK P3. Bruken av ordet «fag» - faggot, homofil - skapte umiddelbart reaksjoner i hip hop-miljøer, og har blitt diskutert i sosiale medier gjennom uka. DJ, produsent og musikkanmelder Martin Bjørnersen tok opp tekstlinjen på meldingsnettverket Twitter, der han ba om svar fra NRK P3s musikksjef om «det egentlig er greit å liste en låt med linja «de er fags, fags, fags» repetert to ganger».

«Slik jeg tolker den, er det humoristiske sleivspark i flere retninger. Og konklusjonen er vel at «det er greit»», svarte P3-sjefen Mats Borch Bugge.

Kaveh er en 17-årig rapper fra Grünerløkka som er en av Bylarms utvalgte nye artister i år. I kveld gjør Kaveh sin andre konsert under årets Bylarm. På sin første opptreden på Bylarm torsdag kveld ledet han publikum i allsang på linjen «de er fags fags fags».

- Å bruke «fag» som skjellsord er å fyre opp under homohets, sier Martin Bjørnersen.

- Kaveh bruker «fags» som et skjellsord, i betydningen femi eller pinglete, også for å antyde noe om andre rapperes seksualitet. På samme måte blir «fag» brukt i skolegården for å mobbe ungdommer som har det vanskelig. Det gjør dette enda mer ubehagelig, at det skjer i en ungdomssetting, med en ung artist, mener den mangeårige hip hop-aktøren.

- I lys av for eksempel Plumbo-debatten må man diskutere Kavehs bruk av ordet «fag» også. Jeg reagerte da Plumbo brukte «mokkamann». Og reagerer man på en type nedsettende språkbruk, må man være konsekvent og reagere også på andre typer nedsettende språkbruk, sier Bjørnersen.

- NRK er problemet

Kaveh selv ønsker ikke å kommentere debatten, utover en uttalelse lagt ut på hans Facebook-side, der han sier at «det var aldri hensikten å fornærme homofile». «Jeg trodde aldri at en liten linje i låta skulle få så stor fokus. Jeg hadde det bare moro i studio en kveld», forklarer Kaveh.

Martin Bjørnersen mener hovedproblemet ligger hos NRK P3.

- At denne låten settes på NRKs spillelister er mer problematisk enn selve tekstlinja. Det er ikke verdens undergang at en 17-åring rapper en uheldig linje i noe som neppe var ment som en radiosingel. Problemet er at NRK løfter dette fram i en større offentlighet. Kaveh er 17 år, at han ikke har tenkt over innholdet i dette kan unnskyldes. Men man bør forvente en annen refleksjonsevne hos 30-åringer i P3 som vurderer dette for radiospilling.

Svekling

NRK P3s musikksjef står ved beslutningen om å gi låten spilletid.

- Vi har valgt å spilleliste låten fordi den har ubestridelige musikalske kvaliteter. Vi har vurdert teksten dithen at den ikke er støtende innen konteksten den forekommer. I mine ører er dette ikke hets av homofile. Kaveh bruker ordet «fag» i betydningen svekling overfor rap-konkurrenter. «Fag» er et ord med mange konnotasjoner. Han retter ikke dette mot homofile, mener Bugge.

- Vi må ha stor takhøyde for kunstneriske ytringer i NRK P3, og dette er innenfor hva vi kan sende på P3, understreker musikksjefen.

Låten er satt opp på P3s C-liste. Det er et musikkråd på seks P3-ansatte som hver tirsdag vurderer hvilke låter som skal settes opp på lister for fast spilling på P3 de kommende sju dagene. Kommende tirsdag skal musikkrådet vurdere om Kaveh-låten skal flyttes opp til hyppigere spilling på radio.

- Jeg er litt overrasket over at folk reagerer. Det er sunt med debatt, og jeg tar reaksjonene på alvor. Det betyr ikke at vi vil fjerne låten fra spillelistene våre. Det vurderer vi på fritt grunnlag i våre ukentlige møter, understreker Mats Borch Bugge.

Mer fra Dagsavisen