Kultur

Valgfag i ungdomsskolen

Har ikke Ødegaard lest Innstilling 145S (2011 - 2012) Melding. St. 22 (2010 - 2011) Innstilling fra KUF-komiteen om Motivasjon - Mening - Muligheter. Ungdomstrinnet? Det er nemlig en samlet stortingskomite som vil ha valgfag i ungdomsskolen!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er ikke noen nyhet atHøyres fremste skoleideolog Torger Ødegaard er i mot valgfag.29. april uttalte han f. eks. til Dagsavisen at innføring av valgfag "vil være å senke ambisjonene på vegne av elevene og nasjonen”. Erna Solberg fulgte opp i samme avis 21. juni med at to timer valgfag ”ikke hjelper”.

I innstillinga vi behandler i dag slutter imidlertid hele komiteen seg til regjeringas forslag og sier at innføring av valgfag vil ”være et viktig tiltak for å øke motivasjon og mestringsfølelse”.

Dermed blir det nesten pinlig at Ødegaards angrep i dag så entydig er rettet mot Kristin Halvorsen. Har han ikke lest innstillinga? Har Høyremedlemmene i KUF-komiteen glemt å informere Ødegaard om sin snuoperasjon?

Hva skal elever og lærere egentlig tro om Høyres skolepolitikk? For det som preger denne komiteinnstillinga er at Høyre kommer med svært få politisk avvikende merknader. De slutter alt i alt opp om Kristin Halvorsens og regjeringas ungdomsskolepolitikk, med unntak av noen forsiktige alternative ytringer.

Dette kan tyde på at Høyre har gitt opp sin opprinneligeblå kunnskapspolitikk. Sannsynligvis fordi de ikke vinner gjenklang verken ute i skole-Norge eller hos skoleforskerne. Eller er de få og forsiktige avvikende merknadene mer som en forsmak å regne for hva som vil komme med et eventuelt regjeringsskifte?

Jeg har sjølsagt mest lyst til å tro det første, men er redd for at den siste antakelsen er mer riktig. Vi så det alle så tydelig under Høyres landsmøte, hvor de gjorde seg flid med å meisle ut en sentrumsprofil, - en lyseblå profil der de stort sett tar opp i seg alt det rødgrønne, men legger til en dæsj med penger og valgfrihet.

Men det er ikke godt å vite, når kanskje heller ikke Høyre sjøl vet?

Mer fra: Kultur