Kultur

Bør bygget rives?

Riksantikvar Jørn Holme vil at Høyblokka skal bli stående. Rigmor Aasrud heller mot å rive bygget som ble rammet av 22/7-bomba. Hva mener du?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I går var pressen på omvisning i det ruinerte regjeringskvartalet. I dag skriver riksantikvar Jørn Holme i Aftenposten at Høyblokka må bli stående så lenge den kan reddes. Han mener betongblokka med sine integrerte kunstverk er et nasjonalt symbolbygg på linje med Stortinget og Slottet, og at det derfor bør fredes.

- Vi kan ikke kaste vrak på det beste og det fremste vårt land klarte å reise i 1950-årene, sier han til avisa.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) går, ifølge en sak i VG sist søndag, inn for å rive bygget. Det er både økonomiske, praktiske og sikkerhetsmessige hensyn som taler for en riving.

I dagens utgave av Dagbladet sier Erling Dokk Holm ved Markedshøyskolen at en riving vil gjøre de historiske konsekvensene av Anders Behring Breiviks terrorhandling større, og at vi ikke kan gi en politisk forvirret person innflytelse over det fysiske bymiljøet på denne måten. Det er Aasrud uenig i.

- Jeg registrerer at noen sier at å rive bygget er å fullføre Breiviks gjerninger. Jeg klarer ikke å tenke sånn, sier hun til avisa.

Hva mener du? Kan bygget bli noe annet enn et åsted for norgeshistoriens verste forbrytelse? Er ivaretagelse av byggets symbolverdi verdt de praktiske og økonomiske kostnadene ved en rehabilitering? I dag vil vi ha innlegg og kommentarer om Høyblokkas framtid på Nye meninger.

Mer fra: Kultur