Kultur

Kulturbyen

Striden om Linaaegården i Sandefjord handler om kulturbyens identitet og ikke om historieløs modernitet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sandefjord har en rik natur- og kulturarv, men er en ung kulturbymed vekstsmerter. Linaaegården eller Rådhusgata 10 var en skipsrederbolig fra 1856. Anlegget hadde senempirens noble trekk og ble reist i en tid da skipsrederi utkrystalliserte seg som egen profesjon og næring. Pakkhus og sjøboder var ikke lenger en del av rederens hus ved anleggelsen av en urban bolig i to fulle etasjer med bryggerhus og vedskjul, fjøs og stall i bakgården og en liten hage. Sammen med naboeiendommen unngikk Linaaegården de store bybrannene i 1900 og 1915. Bygget er nå revet etter en påsatt brann i 2011.

De fleste i Sandefjord tar godt vare på sine hus. Byens bygningsarv er et godt supplement til Konsul Fredriks Høsts tegninger fra 1840-50 årene - utgitt av Sandefjordsmuseene. Forfatterinnen Karin Bangs bøker: Havet ble blod, og Jutøy – gir gode tidsbilder av småbymiljøet i likhet med forfatterinnen Lillian Wirak Skow i boken: Størst av alt.

Høyre har nå flertall i Plan- og bygningsutvalget med ansvar for Sandefjord kommunes strategi for Byutvikling fra 1999.

Etter bybrannene i Sandefjord ble Jernbanealleen og Dronningens gate anlagt som to sentrale utsiktslinjer eller akser mot fjorden.. Utsikten fra Dronningens gate strekker seg forbi Tranga ut fjorden mot Skageraks horisont. I dag står en brakkerigg ved Park Hotell og hindrer utsikt mot fjorden. God byplanlegging forutsetter at nybygget ved Park ikke blokkerer utsikten fra Dronningens gate eller reduserer et åpent byrom i Badeparken.

Da villaene i Hjertnespromenaden falt, mistet Sandefjord en myk visuell overgang fra parken til selve bybebyggelsen. Badeparken presses i dag fra vest. Og hva skjer i øst med Tivolitomta?

Sandefjord er en av få norske byer der sentrum ligger tilbaketrukket med grønne parkarealer mot fjorden. En natur- og kulturarv bystyrepartiene i fellesskap og Fylkesmann Erling Lae må verne om og gi videre til kommende generasjoner.

Høsten 2011 ønsket tidligere kultursjef i Sandefjord og sjef ved Den Norske Opera Bjørn Simensens å starte et internasjonalt sommerakademi for unge operatalent i Sandefjord. Mange setter pris på det vakre landskapet og åpenheten i det gamle Skaun.

I Håvamål står det: «Sjeldan bautasteiner nær brauti stend, utan frendar dei fekk reist».

Mer fra: Kultur