Kultur

Mediene må vise mer samfunnsansvar

Grunnlaget for Behring Breiviks terrorvirksomhet var en ideologi som han ikke er alene om.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Øivind Strømmen har i sin bok «Det mørke nettet» (CappelenDamm, 2011) vist at en ideologi av denne typen har tilhengere i mange europeiske land. For å spre slike tanker brukes gjerne sosiale medier, men også papiravisers nettutgaver.

Det er ikke ulovlig i Norge å offentliggjøre slike ideer. De kan føre til bruk av vold, men det skjer heldigvis ikke ofte. Det største problemet med spredningen av slike tanker er at de i så liten grad møter motargumenter og at feilaktige påstander ikke blir korrigert. For eksempel har påstanden om at muslimer er i ferd med å overta Europa (Eurabia) ført til at mange tror at det er det mangedobbelte antall muslimer i Norge enn det faktisk er.

Hvem skal følge med i ekstremistenes påstander og komme med motargumentene? Jeg mener at dette bør være et ansvar for mediene – inklusive TV og radio, hjulpet av alle som ønsker å ta et oppgjør med disse kreftene. Kravet må være mest mulig åpenhet.

Jeg tror ikke at det vil pålegge mediene for store oppgaver, i hvert fall ikke for de større av dem. De må prioritere annerledes, for eksempel ved å satse mindre på trivialiteter. Det gjelder ikke bare å gi mer plass for det som jeg har tatt opp her. Det er jo all grunn til å følge opp det som Bjørn Vassnes tar opp i sin bok «Sokrates og sjøpungen. Flukten fra kunnskapen» (Margbok, 2011). Vassnes mener at skolen, politikken og mediene viser altfor liten interesse for å spre kunnskap, særlig om naturvitenskap og teknologi, til tross for at det ikke minst er dette som er basis for vår framgang. Hvis vi ikke tar skjeen i en annen hånd her, risikerer vi etter hvert å tape terreng for andre nasjoner. For mediene er utfordringen å satse mindre på «underholdning» og bringe mer stoff som øker lesernes kunnskaper.

Mediene har lett for å kritisere andre. Det er kanskje på tide å se nærmere på hvordan mediene viser samfunnsansvar og utvikler lesernes kritiske sans. Det vil jo være en måte å «betale» for at papiraviser slipper å betale moms og at en del aviser får statsstøtte for å kunne overleve og på den måten bidra til å opprettholde mediemangfoldet i Norge.

Mer fra: Kultur