Kultur

De som står i mot Guds vilje, blir hardt straffet!

Vil den samme skjebnen som Aralsjøen fikk, også bli innsjøen Urmias skjebne?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Grunnet sovjetiske irrigasjonsprosjekter, ble de to tilløpselvene Amu-Darja og Syr-Darja avledet til et annet område for bomullsproduksjon. Dette ble årsaken til uttørkingen av Aralsjøen. Den er også kjent som en av de største menneskeskapte miljøkatastrofer noensinne. I dag møter innsjøen Urmia i Sør-Aserbajdsjan i Iran den samme skjebnen, men internasjonale medier og organisasjoner velger å tie. De som protesterer mot uttørkingen av innsjø Urmia, står i mot Guds vilje og fortjener å bli straffet, sier den iranske presidenten Mahmmod Ahmedinejad.

Hele verden har fått med seg at det iranske regimet er et brutalt regime, som baserer seg på løgner.Av en eller annen merkelig grunn velger de fleste internasjonale medier å ikke publisere nyheter som handler om Irans brudd på menneskerettigheter, samt brudd på miljøvernlover.

I dag velger en rekke land å se bort fra Irans interne problemer, for å beskytte sine egne interesser og forretninger med Iran. I mange deler av verden bruker man alle midler for å beskytte naturen. I Norge og mange andre europeiske land hadde man for eksempel protest- aksjoner imot produksjon av pelsklær, mens i Iran er vi vitner til at fisk, fugler og rådyr dør i og rundt saltvannssjøen Urmia. Verdens nest største saltvannssjø tørkes ut av det iranske regimet, som er en menneskeskapt naturkatastrofe.

I forbindelse med innsjøen Urmia, svarte det iranske regimet brutalt på protester fra Sør-Aserbajdsjan. Flere mennesker ble drept, fengslet og torturert. Per i dag er flere hundre sporløst forsvunnet, pårørende får ingen informasjon om vedrørende er i live eller ei.

Det iranske regimet prøver å bortforklare årsaken til uttørkingen av innsjøen, ved å legge skylden på global oppvarming. Dette blir også brukt som en unnskyldning for å hjernevaske det sør-aserbajdsjanske-tyrkiske folket, slik at de unngår protester som har funnet sted i Urmia, Tabriz og andre byer i Sør-Aserbajdsjan. Grunnet masse opprør og protester i den siste tiden, reiste den iranske presidenten Ahmadinejad opp til Ardebil (en annen stor by i Sør-Aserbajdsjan). President Ahmedinejad, kom med utsagner om at innsjøen Urmia tørker opp engang hvert 500. år. Ifølge naturekspertene, er påstanden usann og oppfunnet for å unngå å møte problemene som kommer til å skape en katastrofe- situasjon i Sør-Aserbajdsjan. Hvis de var sanne, så ville naboinnsjøen til Urmia, som ligger i Van, Tyrkia også ha tørket ut. I stedet har vannmassen økt gjennom de siste 10 årene i Van, Tyrkia.

Ahmadinejads medhjelper Rahimi mener også at 65 prosent* (*ifølge siste rapport utgitt av Urmia byrådets naturavdelingsleder Hassan Abbasnejad søndag 13.11.2011*) av årsaken til uttørking av innsjøen skyldes naturen, dvs. mindre snø og regn. - Istedenfor å klage til oss, er det bedre at dere går og ber Gud om mer regn og snø, sier Rahimi.

I løpet av det siste tiåret, har den iranske regjeringen med en bevisst politikk påført innsjøen Urmia 65 prosent ødeleggelse. I innsjøen levde flere sjeldne fuglearter og pattedyr på de 102 øyene. På grunn av disse spesielle egenskapene har innsjøen Urmia stått på Unescos liste. Med sine 546 arter av planter, 212 fuglearter og 26 pattedyrarter, 27 fiskearter, er det kun få som er igjen. De fleste er totalt utryddet, i tillegg til at de fleste øyene er blitt til saltstøv. Saltstøvet har begynt å spre seg kraftig opp i luften noe som har ført til skader på både avlinger, samt alvorlige helseproblemer hos befolkningen i området.
I april i år vedtok det iranske regimet å gi dødstraff til innsjøen, og heller flytte innbyggerne som bor i Sør-Aserbajdsjan til andre byer i Iran. Dette for å assimilere det sør-aserbajdsjanske-tyrkiske folket til å miste båndene til sine etniske tradisjoner og verdier. For å starte prosessen, har de begynt å flytte de gjenværende dyreartene fra Sør-Aserbajdsjan til andre byer som Ilam og Khozestan.

I motsetning til reaksjonene i den persisktalende byen Isfahan da Zayanderud elven var på vei til å tørke ut, satte det iranske regimet da i gang en redningsplan ved å føre vann til elven slik at den ikke tørket ut. Demonstrantene ble ikke skadet eller arrestert, men i Sør-Aserbajdsjan gjelder ikke de samme rettighetene fordi de er en tyrkisktalende befolkning. Vi ber alle menneskerettighets- og miljøorganisasjoner og miljøaktivister om støtte for å unngå økologisk katastrofe i Sør- Aserbajdsjan. Jeg ønsker å minne dere om skjebnen til verdens neststørste saltsjø Aralsjøen som lå mellom Kasakhstan og Usbekistan. Den ble helt uttørket.

Tebrizli Memmed Rza 23.11.2011

Mer fra: Kultur