Kultur

Pappagrupper til besvær

Politikere som ikke liker tvangstrøyer bør bruke kreftene sine på andre ting enn å kalle Lysbakkens papparinger for vås.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lysbakken er faktisk ikke helt på jordet når han foreslår å lage pappagrupper som minner om de tradisjonelle barselgruppene mødre har fått tilbud om. At det bør være en statlig oppgave er kanskje en annen sak, men forslaget fortjener faktisk å bli vurdert. Og det er virkelig ikke verdt å bruke sin høye røst for å advare mot dette.

Ærlig talt, folkens, men et frivillig tilbud til pappaer som er hjemme i permisjon er kanskje ikke det politikere som er mot tvang burde henge seg opp i. Bruk heller kreftene deres på Lysbakkens forslag som vil gjøre ordningene for familiene mer rigide og mindre fleksible og at fedre fortsatt ikke ser ut til å få selvstendig opptjeningsrett.

Hva er galt med at helsestasjoner, kanskje spesielt i byene, legger til rette for at fedre kan treffe andre fedre og utveksle erfaringer. Sannheten er at det er like nytt for fedre å være i permisjon som det er for mødre. Og det er tross alt et frivillig tilbud. Akkurat som mødre får tilbud om barselgrupper og velger helt selv om de vil delta, så behøver ingen være redde for at menn skal hentes hjemme, og tvinges med til helsestasjonen med en pistol i nakken.

Det er positivt at fedre engasjerer seg i barns oppvekst. Barselgruppene som mødre får tilbud om er i grunnen ikke så mye annet enn et system for at mødre som har fått barn på omtrent samme tid faktisk skal kunne skape en sosial arena. At fedre kan få samme tilbud klarer jeg faktisk ikke å se på som et problem.

Det er ingen trussel mot valgfrihet. Det er ingen trussel mot at familiene får lov til å organisere seg selv. Det eneste som kan skje er at flere fedre har lyst til å være mer hjemme i permisjon med sitt barn. Men hvis vi mener det vi sier med valgfrihet så er vel det bare bra? Eller er noen redd for at fedre skal ta ut mer foreldrepermisjon enn de har rett til?

Forslaget til Lysbakken hører kanskje mer hjemme i kommunepolitikken enn på statsrådens kontor, fordi dette ikke er et forslag som passer så godt i alle kommuner, og som rett og slett ikke behøver å være styrt fra staten. Men å kalle forslaget for vås, det er rett og slett bare ordentlig tøvete.

Mer fra: Kultur