Kultur

Hvorfor kan vi ikke bare slutte med olje?

En gang da jeg var liten drømte jeg om å bli skattejeger. Jeg ville lete etter skatter som verden trenger. Det sorte gullet, langt der nede i havdypet, er en slik skatt. En skatt vi trenger for å sikre at klimaendringene gjør verden ulevelig for oss.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På den ene side. Vi har muligheten til å starte en gradvis utfasing av olje og gass til fordel for rene, fornybare energikilder. På den andre, vi kan lytte til Statoils reklamekamjer og fortsette å jakte etter fossile skatter. Vi kan øke utvinningstempoet på nåværende felt, og åpne flest mulig nye. Det siste alternativet krever at vi bruker mange titalls milliarder årlig på forskning og utvikling av fossil energi. Det krever at de beste hodene går til oljeindustrien. Derfor er det ikke et både-og, det er et enten-eller. Fordi oljeindustrien trenger alle ressursene selv. Slik at du og jeg kan fortsette å tjene oss styrtrike på å skape livstruende klimaendringer.

Den voldsomme petroleumssatsingen handler om å velge bort en satsing på fornybare løsninger. Velge bort en norsk satsing på havvindmøller, solenergi, høyhastighetsjernbane og energieffektvisering. Løsninger som skal sikre vår felles fremtid.

I løpet av de siste 40 årene har norsk olje og gass sørget for forurensning tilsvarende 53 milliarder biler i ett år. Men de fossile skattene blir stadig vanskeligere å finne, og vanskeligere å få opp fra havet. Derfor må vi helt klart åpne Lofoten, Vesterålen og Senja. Derfor er alle partiene på Stortinget enige om å åpne Aldous-Avaldsnes. Så fort som mulig. Bare Aldous-Avaldsnes kan til sammen inneholde like mye forurensning som det årlige utslippet fra nesten 300 millioner biler. Hvis vi åpner disse områdene vil vi få glede av olje og gass i kanskje 50, 60 eller til og med 70 år fremover. Til verdens temperatur øker med opp til seks grader. Til du og jeg vokser opp, og selv merker konsekvensene på kroppen. Til våre barn og barnebarn merker dem enda sterkere.

Verdens fattige trenger energi for å utvikle den velstanden vi har her i Norge. Med olje og gass vil verdens fattige få energi. I noen tiår fremover. På kjøpet vil de få havnivåstigning og kraftige flom- og tørkeperioder. De vil få leveområder som er ubeboelige, redusert vann- og mattilgang, større utbredelse av sykdommer og flere plante- og dyrearter utryddet. Blant annet.

Med ren, fornybar energi vil de få energi for alltid. I tillegg vil de få et levelig klima som sikrer deres eksistens. Fornybarrevolusjonen vil gi massevis av inntekter og arbeidsplasser i arbeidet med utvikling og drift av fremtidens energiløsninger. Gjennom utfasing av olje og gass, og storstilt satsing på fornybar energi vil Norge kunne hjelpe. Å gjøre oljefondet om til et grønt framtidsfond, som investerer i klimatiltak, teknologi og grønne arbeidsplasser er enda et middel på veien.

Derfor, kan vi slutte med olje. Fordi denne skatten ligger best der den er. I kista si, dypt nede på havbunnen.

Mer fra: Kultur