Kultur

SV og partiets fremtid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sosialistisk Venstreparti (SV) og Kristin Halvorsen.

Primo oktober 2011 leste jeg på Hegnar Online Trygve Hegnars raljering med SV og Kristin Halvorsens forslag om å ”øke skattenivået i Norge for å klare å håndtere de store velferdsoppgavene som kommer de neste årene”. Og som Hegnar sier videre ”Kristin Halvorsen mangler grunnleggende kunnskap om statens inntekter og utgifter. Det er skremmende å tenke på at Halvorsen har vært finansminister i 4 år og medlem av finanskomiteen i flere perioder”.

Bedre og mer skremmende analyttisk presist kan det ikke sies.

Hvorfor plage enkeltpersoner og næringslivet med økte skatter og avgifter, når vi vet at skatt på inntekt og formue utgjør kun ca 15% av statens inntekter.

De resterende 85% kommer fra de til sammen ca 80 forskjellige avgiftsvariantene vi har i Norge (som eksempel diverse motorvognavgifter, bompenger, alkohol- og tobakksavgifter, trygdeavgifter osv. Vi må ikke glemme skattene og avgiftene fra petroleumsnæringen som alene pumper ca 100 milliarder kr inn i statskassen hvert år. Ja, du store allstyrens for avgifter. Og så kommer MVA som tillegg til og på toppen av alle avgiftene.

Skal en oppnå en bedret økonomi, så er det tre instrumenter å spille på: 1) øke inntektene, 2) redusere kostnadene eller 3) kombinere 1 og 2 parallelt.

Så derfor, kanskje det var en tanke å se på mulighetene for å redusere de offentlige kostnadene.

Det er faktisk fullt mulig å redusere kostnadene relatert til offentlige anskaffelser med ca 10 milliarder kr hvert år (ca 10% av kostnadene), redusere lønns- og driftskostnadene til offentlige ansatte som i dag utgjør 25 – 30 % av statsbudsjettet, redusere lønns-, drifts- og pensjonskostnadene til stortingspolitikerne som er blitt et resultat av interne og ukontrollerte ”bukken- og havresekkenregler” som først nå det siste året riksrevisjonen har grepet fatt i.

Dette var bare noen få eksempler på fullt mulige kostnadsbesparelser. Det finnes mange, mange flere.

Men hurra, vi ser nå en lysning i skogen hvor SV selv velger å skru ned navneskiltet. Velgerne har skjønt at kjønnskvotering alene ikke er noe fata morgana-løsning. Det er minst like viktig å kvotere inn personer (kvinner og/eller menn) med solid totalkompetanse innen det aktuelle fagfeltet. Til for eks finansministerposten synes det fornuftig å kvotere inn en person som har en viss økonomi- og finanskompetanse ut over et grunnleggende regnskapskurs på ungdomsskolen.

Dessuten velger nå sannsynligvis SV Audun Lysbakken som arvtager etter fru Halvorsen. Lysbakken er tidligere kjent som ekstremkommunist hvor restene av dette fortsatt sikkert sitter fastgrodd i skallen på Lysbakken. Takk og pris SV, dere ligger allerede på sperregrensen (har knapt nok besøksrett på Stortinget). Dere dokumenterer herved den internasjonale sosialistiske historiske utviklingen gjennom alle tider hvor den sosialistiske politikken ender opp i kaos, rot, kollaps, tilintetgjørelse av seg elv, og til slutt den ultimate oppløsning.

Stå på SV, vi er umåtelig interessert i sluttresultatet!

Ulrik Kalvø

Kristiansand

Mer fra: Kultur