Kultur

Et viktig steg for åpenhet

Regjeringen tar i statsbudsjettet et viktig og riktig steg for å stoppe ulovlige pengeoverføringer ut av landet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ved juletider i fjor avsa høyesterett sin dom i saken mellom advokatfirmaet Thommessen og Økokrim. Økokrim bai tilknytning til en sak om å få utlevert informasjon om pengeoverføringer via tre av advokatfirmaets klientkontoer. Thommessen mente det var brudd med taushetsplikten og fikk saken til høyesterett. Økokrim tapte og høyesterett skrev i sin dom, fra dommen: "Høyesterett kom til at en pengeoverføring som skjer som en integrert del av en advokats egentlige advokatvirksomhet, er vernet av taushetsplikten, og at vernet også omfatter navnet på advokatens klient."

Tax Justice Network arrangerte tidligere i høst møtet jussens seier over etikken? Her innledet den kjente amerikanske advokaten Jack Blum, som i en årrekke har jobbet mot hvitvasking og skatteunndragelse. Blum sa på seminaret "Advokater har misforstått sitt samfunnsoppdrag når de hjelper selskaper å gjemme penger i skatteparadis".

Skatteparadis er land eller områder som tilbyr hemmelighold for utenlandske enkeltpersoner og selskaper som ikke ønsker at hjemlandet skal få innsyn i deres kontoer. Dette gjør at skatteparadisene undergraver andre lands mulighet for å opprettholde et effektivt skattesystem. Spesielt er dette skadelig for utviklingsland som verken har kapasitet eller avtaleverket som trengs for å jakte på skjulte skattepenger. Årlig taper de 100 milliarder dollar bare på grunn av selskapers triksing med internprising, ifølge Global Financial Integrity.

Dagens Næringsliv skrev i fjor vinter at de største advokatfirmaene i Norge i løpet av fem år slust 7,5 milliarder kroner inn og ut av skatteparadiser på vegne av sine klienter. Advokater tilhører en gruppe som blir kalt «mellommenn». Sammen med banker og skatterådgivere, er det de som gjør det mulig å flytte penger til og fra skatteparadisene. Advokater har etter hvitvaskingsloven krev om å melde om mistenkelige overføringer. Men når det er advokatene som gjennomfører overføringene må vi spør oss om de vil anse sine egne overføringer som mistenkelige? Hvis skattemyndighetene har grunn til å tro at en overføring ikke er rettmessig så kan det ikke være opp til advokatbransjen selv å avgjøre dette.

Høysesterett skrev i samme dom "dersom det skulle vise seg at de rettslige rammer for å pålegge advokater å gi opplysninger om mulige straffbare forhold er for snevre, vil det være lovgivers oppgave å vurdere om rettstilstanden bør endres".

Regjeringen skriver i dag i sitt forslag til stasbudsjettet, under punktet Sentrale utfordringer og tiltak til punkt 23 Finansadministrasjonen:

"Bekjempelse av skattekriminalitet
Arbeidet med å redusere omfanget av skatteunndragelser mv. er ett av Skatteetatens viktigste innsatsområder. Kompleksiteten i sakene som avdekkes, er økende, blant annet som følge av mer bruk av informasjonsteknologi og kompliserte og tilslørende selskapsstrukturer. For å kunne møte disse utfordringene er det viktig at Skatteetaten har tilstrekkelige kontrollressurser og riktig kompetanse og at ressursene utnyttes effektivt. I tillegg må det kontinuerlig vurderes om det er behov for regelverksendringer og nye organisatoriske, metodiske og teknologiske tiltak. Det skal bl.a. gås gjennom problemstillinger knyttet til advokaters taushetsplikt på skatte- og avgiftsområdet. Regelverksutvikling på dette området skal prioriteres."


Regjeringen tar her et viktig og riktig steg for å stoppe ulovlige pengeoverføringer ut av landet. Tax Justice Network støtter tiltaket om å prioritere regelverksutvikling, og vil fortsette å følge arbeidet for mer åpenhet i transaksjoner gjennomført av advokater, revisorer og banker.

Mer fra: Kultur