Kultur

26 000 lovbrudd i Trondheim

Anmeldelsen er vel fortjent, Bruddene er grove. Men etter forslag fra Rødt har Trondheim vedtatt en plan for å fjerne årsakene til at arbeidstidsbestemmelsene brytes. Det kunne nok også Oslo trenge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

26 000 lovbrudd i rødgrønne Trondheim.

Anmeldelsen fra Arbeidstilsynet er på sin plass sjøl om det kan stilles spørsmål ved tidspunkt. Lovbruddene er en nødvendig følge av nedbemanningen på sykehjem og manglende innsats for å oppfylle løfte om heltid i Trondheim de siste 4 år. Fagbevegelsen har sagt fra om bruddene i lang lang tid. Det var ingen vilje til å gripe fatt i dette før Adeccosaken sprakk i Oslo og vikarbyrået Helsenor ble avslørt her i Trondheim.

Det som har vært klart er at dette ikke kan løses uten å gjøre noe med grunnbemanning, arbeidstid og deltid. Ikke bare kom lovbruddene for dagen, men misnøyen i fagbevegelsen med at det ikke skjedde noe som helst med det aller viktigste kravet, heltid, var stor. Faktisk gikk deltidsprosenten i feil retning. De rødgrønne kunne ikke vinne et nytt valg med en slik misnøye blant de ansatte de var arbeidsgiver for.

Fagbevegelsen tok ansvar og utformet krav som kunne bety noe. Som bystyremedlem for Rødt fremmet jeg fagbevegelsens viktigste krav i bystyremøtet under behandling av eldreplan 25.8 og fikk flertall. Blir disse forslag gjennomført så tror jeg Trondheim er helt i front blant de store kommunene for å gjøre noe med deltidsproblematikken. Vedtakene er:

1. Grunnbemanningen økes på en slik måte at minst 70 % av naturlig fravær som sykdom, ferieavvikling og permisjoner i kommunens organisasjon skal dekkes av egne ansatte

2. Alle ansatte tilbys en stillingsandel som tilsvarer det de faktisk har jobbet de siste 15 måneder

3. Det gjennomføres forsøk med heltid som hovedregel og 30 timers uke med full lønnskompensasjon på minst to enheter

Det blir ikke billig. Sykefraværet i helse og omsorg er på 15 %. Det betyr en oppbemanning på 10 % dersom 70 % skal dekkes av egne fast ansatte. 200 årsverk koster 100 millioner. Men ganske mye spares inn igjen i form av mindre utgifter til vikarbyrå, ekstrahjelp og alt arbeid med å skaffe folk på kort varsel. På lengre sikt vil både sykefravær og uføretrygding gå ned. Og det blir mulig å gjøre mer enn lovens minstekrav. Med et budsjett på over 10 milliarder er dette realistisk. Rødt kommer til å følge opp løftene som en klegg.

Hvem skal ellers følge dette opp ? FrP og Høyre stemte mot alle forslaga. Det kan også være greit å huske at 90 % av alle bruddene ville vært lovlige dersom Bondevikregjeringas arbeidsmiljølov fra 2005 hadde blitt stående. Høyresidas løsning på lovbruddene er også nå å endre loven slik at lovbrudd blir lovlige.

Det er heller ikke slik at det ikke er forskjell på bruddene som vikarbyråene Adecco i Oslo og Helsenor her i Trondheim sto for . ikke bare var lovbruddene grovere, men de var også vanskeligere å oppdage. Det skyldes at når det er offentlig drift så har vi en fagbevegelse som sier ifra og har innsyn. Det har de ikke i vikarbyråene.

De rødgrønne i Trondheim har fullt fortjent fått en politianmeldelse. De kan takke fagbevegelsen for å ha utformet krav og Rødt for å ha fremmet dem slik at de nå har noe å vise til. Men de rødgrønne har en troverdig plan som langt på vei kan løse problemet. Det er det få andre store kommuner som har, Men deres troverdighet er helt avhengig av at planen også blir satt ut i livet. Snart.

Arne Byrkjeflot, ordførerkandidat for Rødt i Trondheim

Mer fra: Kultur