Kultur

Hodepine for Bachmann

Michelle Bachmann får medfart i media, men gjør det for tiden bra på meningsmålingene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var et friskt pust å få inn en fargerik kvinnelig kandidat som Michelle Bahcmann i et ellers noe tamt felt av republikanske presidentkandidater. Men når man kaster seg på den ville valgkampskarusellen må man holde seg godt fast. Medias oppgave er å gå kandidatene nøye etter i sømmene. For grunnleggeren av Tea Party-grupperingen i representantenes hus har det gått slag i slag. Mange har vært opptatt av Bachmanns konservative kristne religionsutøvelse. Hennes synspunkter rundt kurering av homofili har spesielt vakt oppsikt. Hun blandet også litt i hop cowboyhelten John Wayne med massemorderen John Wayne Gacy. Verre er det nok at hun tidvis blir portrettert som lite etterrettelig med fakta.

Med tanke på hennes valgbarhet er kanskje den alvorligste episoden så langt da hun på slutten av sitt dybdeintervju med Fox News Sunday ble spurt om hun var 'a flake'. En flake er en upålitelig lurendreier som ikke holder det hun lover. Når Bachmann ble sammenlignet med uærlige bruktbilselgere og udugelige reparatører var det et frontalangrep på hennes integritet. Flake er et sær-amerikansk uttrykk, og en god kulturell innfallsvinkel til hva det innebærer finner man i Frank Zappa-låten Flakes. (Låten inneholder i tillegg en utmerket Bob Dylan-parodi). Rock og politikk henger ikke alltid sammen, men senest i går ble forbindelsen høyst ufrivillig demonstrert da Obamas pressetalsmann Carney blandet Republikanernes senatsleder med den eminente trommeslageren til Jimi Hendrix.

Nå har enda en innvending mot Bachmanns kandidatur dukket opp i media. Det som nå gir Bachmanns valgkamp-team hodepine, er akkurat det at hun har ganske mye hodepine. Har hun for mye migrene til å bli President? Det er ikke uvanlig å fokusere litt på presidentkandidaters generelle helse. Men her må jeg innrømme jeg får litt bismak av det hele. Har hun svettetokter også? Sitter kanskje overgangsalderen i? Ville en mannlig kandidat som tidvis har hodepine bli kjørt på samme måte? Jeg er ikke sikker, men selv feminister på venstresiden forsvarer nå konservative Bachmann. Dersom hun tidvis har blitt innlagt på sykehus grunnet migrene så er det kanskje rimelig at pressen utreder dette? Uansett, inntil gjeldstakskrisen blir løst vil nok ikke Bachmann være den eneste med vedvarende hodepine i Washington.

Mer fra: Kultur