Kultur

Slutt å hate og begynn å tenke!

Komentar av innlegg av Sukrija Meholjic

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

SLUTT Å HATE OG BEGYNN Å TENKE !

”Sanheten” om Srebrenica av Zorica Mitic er kort sagt: propaganda, og jeg vil kommentere bare noen påstander.

1. Alle fakta som hun skriver er basert på referanser som ikke kan klassifiseres som seriøse:

- Thorvald Stoltenberg, som FN fredsmegler under krigen, hevder at han er serbisk venn og at alle i eks Jugoslavia er Serbere. Hvordan kan han bli objektiv?

”- Nezavisne novine” fra Banja Luka er finansiert av Milorad Dodik, president av Republika Srpska, og er ren propagandaavis for serbiske nasjonalister og langt fra ”uavhenig” som selve avisnavn står for.

- Den nevnte ”dokumentar” filmen: ”Byen som kunne ofres” er ren propaganda film, som ble laget basert bare på sladre metoder og uten dokumenter. Filmen er en skam for NRK.

- Srebrenica historiske prosjektet, som ble dannet av flere serbere og andre… ledet av serbisk advokat Stephen Karganovic, er også ensidig og kan ikke se saken objektivt. Hvorfor skal ikke brukkes en felles kommisjon for sanheten og forsoning, som skal være sammensatt av representanter av alle folkegrupper og stater som vær i krigen.

- Som sin sterkeste argument Z. Mitic bruker nektelse av alt som har skjedd og som tilskrives som serbisk ansvar. Men det er ikke nok å bare nekte, en må ha også dokumenter.

Samtidig, nekter Z. Mitic å akseptere og å respektere alle vedtekter som ble tatt av

FN og FNs institusjoner og andre internasjonale organer. Det er merkelig at Z. Mitic vil ikke respektere det som ble vedtatt avDet internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Problemer i eks Jugoslavia må løses med demokratiske midler og da er en selvfølge at alle må respektere demokratiske internasjonale institusjoner.

2. Videre, hevder Z. Mitic at “Det er bosniske muslimer som hadde startet krig i Bosnia med å avslå fredsforhandling plan.”

- Det betyr at fredsforhandligs plan ble laget før krigen!? Er det mulig?

Z. Mitic vet ikke, eller vil ikke vite, at krigen i Bosnia har begynt allerede i høsten 1991, etter at serbiske styrker har angrepet landsbyen Ravno i sør-øst Bosnia og Herzegovina, ikke langt nord for Dubrovnik.

Hvem har da startet krigene i Slovenia og Kroatia i 1991? Er det også ”bosniske muslimer” eller Serbia?

3. I hele teksten Z. Mitic nevner folkegrupper i Bosnia etter forskjelligge kritterier:

- Serbere, kaller hun riktig, etter sitt nasjonalt navn, som folkegruppe, men,

- Bosnjaker, derimot, kaller hun alltid ”bosniske muslimer”, etter sin religiøse tillhøriget!? Hvorfor? Vet hun ikke at ,sammen med Serbere og Kroater, er også Bosnjaker en av de tre folkegrupper i Bosnia, og ikke bare en religiøs gruppe?

4. ”Bosniske muslimer” nevnes som islamske fundamentalister?

- Hvem er da fundametalister , Serbere eller Bosnjaker? I perioden 1992-1995 under krigen serbiske militare og paramilitare styrker har destruert alle moskeer og katolske kirker, unntatt 1 ( med bokstaver: kun en ). Eneste moskee som har overlevd krigen under serbisk kontroll er i en liten landsbygd nær Mrkonjic Grad. Alle andre ble fjernet fra jorda, og da ble også grunnmur gravd opp og kjørt langt vekk, for å utviske alle spor etter katolsk og islamsk kultur i okuperte områder.

- Samtidig, i områdene som ble styrt av Bosnisk army, ingen av ortodokse kirker ble ødelagt, også alle har overlevd krigen, det vil si ingen hevn motaksjon fra Bosnjaker.

Da er det ekte spørsmål: Hvem er fundamentalister?

5. Antall drepte i Srebrenica Z. Mitic nekter med begrunnelse at ofrene ble ikke identifisert med DNA test av en godkjent fagkomisjon! Ja, med samme kriterier, betyr det at folkemord av jøder har ikke skjedd, fordi jødiske ofrene ble ikke identifisert med DNA test? Her er det ikke hoved poeng med eksakt antall drepte, her er det snak om en ideologi som hadde som mål å utrydde alle andre som ikke var serbere fra områder som ble planlagt som en stat for alle serbere.

6. Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia i Haag har etter rettsak mot Serbia konkludert at serbiske styrker har utført folkemord i Srebrenica.På grunn av dette, har Europaparlamentet vedtatt Resolusjon RC-B6-0395 om folkemordet i Srebrenica og erklært 11. Juli som offisiell minnedag på ofrene. Etter Europaparlamentet, har også Amerikansk Kongress , fleste europeiske land til og med Serbia vedtatt slike resolusjoner, som erkjenner folkemordet i Srebrenica og erklærer offisiell minnedag på Srebrenica ofrene, den 11. Juli.. Det er ikke et ord om dette fra Z. Mitic, hun vil ikke akseptere dette?

7. Jeg vil si at jeg er enig med Z. Mitic at det er nødvendig med forsoning

mellom alle folkegrupper i eks Jugoslavia og at det ber reises felles minemerker for alle krigsofre, fordi alle nasjoner i Bosnia har opplevd en stor tragedie.

Til slutt mitt budskap til Z, Mitic og oss alle fra eks Jugoslavia er:

SLUTT Å HATE, OG BEGYNN Å TENKE! Og da skal bli bedre framtid for alle.

Ismet Konjic

Mer fra: Kultur