Kultur

Kan kultur bli en kræsj i Islam?

Skal vi følge det massemedia sier, eller skal vi prøve å være kritiske til ting som blir sagt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi hører om kjønnslemlestelse, og æresdrap, og tvangsgifting. Alt dette blir knyttet til Islam, og dette er tuftet på kultur som ikke har sin opprinnelse innenfor Islam. Disse metodene må ha en opprinnelse antakeligvis så har de fått tilknytting til Islam i de landene hvor Islam eksploderte for fullt, Midtøsten, Afrika o.s.v. De har så strømmet videre inn i vesten hvor folk har fått øye på disse metodene, og tatt sin beslutning om hvorvidt dette er en del av Islam.

På 1800 tallet og 1900 tallet var det en rekke tenkere, og statsmenn som ville prøve å fornye Islam med sin tankegang. Etter første verdenskrig ble store deler av den arabiske, og muslimske verden kolonisert av vesten. Utover 1900 tallet overtok sekulære ledere makten i flere muslimske land, og Islam ble så modernisert .

Mange av oss unge muslimer i dag har ikke så stor kjennskap til disse metodene. Dette er sikkert noe som er ganske nytt for enkelte muslimer, og når man ser at dette blir utført det første som streifer en er hva er dette for noe lissom. Enkelte har sett at disse metodene har blitt utført på tv, lest det i media, og har fått sin kjennskap fra de massemediene der. Er det dette Islam er bygd opp på? Eller er dette noe som bare har blitt dyttet inn i religionen av noen ledere i arabiske land og i resten av verden? Hvis kulturen er bra nok så vil det som regel passe inn i Islam, og i de fleste religoner vil jeg anta, hvis ikke så blir det en kulturkræsj. Og man blir usikker på hva som er hva. Derfor så er er det viktig å være kritisk til hva som er bra og dårlig og om det har en tilhørighet innenfor Islam. Så hvordan vil denne problemstillingen utarte seg i fremtiden, vil tvangsgifting være noe som blir utbredt i fremtiden, det samme med kjønnslemlestelse, og æresdrap. Vil vi se dette på tv'n, lese det i avisen, og nikke på hodet, og komme til en konklusjon at det er sånn Islam er. Eller vil vi bruke intelligensen vår, og prøve å finne ut om dette er feil eller riktig. I stedenfor og komme til en lynkjapp konklusjon som vil gjøre oss usikker.

Mer fra: Kultur