Kultur

Mørke bokskyer

Bokskya er lansert, og skal være de norske forlagenes svar til Amazon. Men løsningen har fått sterk kritikk. Er norsk bokbransje i ferd med å definere seg ut av den digitale framtida? Ta debatten på Nye meninger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I går lanserte den norske bokbransjen nettsiden Bokskya, en fellesløsning for ni nettbokhandler for digital distribusjon av bøker. Så langt er imidlertid bare 1500 norske titler tilgjengelig. Fordelen med løsningen er at du lagrer e-bøkene du kjøper i en såkalt nettsky - det vil si at du har tilgang til bøkene du har kjøpt uansett hva slags maskin eller skjerm du vil lese dem på.

På grunn av uenighet om hvor stor prosentandel av kjøpssummen som skal tilfalle Boksya, har en del mindre og mellomstore forlag inntil videre valgt å stå utenfor fellesløsningen som de største aktørene i norsk bokbransje har gått sammen om. Istedenfor selger de sin litteratur gjennom den konkurrerende tjenesten Emviem.

Uengheten fører til dårlig utvalg. Men Boksya har også fått kritikk etter lanseringen fordi bøkene er relativt dyre og løsningen er komplisert å bruke. Den oppfyller ikke de teknobevisstes krav og forventninger. I dagens utgave av Dagsavisen sier forfatter og blogger Ida Jackson at hun mener bokbransjen med Bokskya har "kjøpt katta i sekken".

- Løsningen er uproff, og den står ikke i stil med verken bokhandlene eller forlagene den betjener. Hadde Bokskya kommet i 2007 hadde det vært greit, for da var alt dette med e-bøker så nytt og kronglete. Men for oss som siden den gang er blitt vant til å kjøpe e-bøker fra Amazon og lese dem på Kindle, er dette nå en prematur løsning som kommer altfor sent, sier hun, og kaller det hele for et "venstrehåndsarbeid".

E-bokentusiast og forfatter Eirik Newth er enig. Han sier at bokbransjen har et problem når folk som kan web og er digitalt begavet reagerer med et "hæ?" på hele greia.

- Min kone jobber i IT-bransjen, og sel hun spør hvordan dette funker, sier han.

For bokbransjen er det viktig å vinne kampen mot store utenlandske tilbydere av e-bøker, som Amazon, Apple og etter hvert Google. Hva mener du? Er den norske bokbransjen i ferd med å forspille sine sjanser? I dag vil vi ha innlegg og kommentarer om digitaliseringen av bokbransjen her på Nye meninger.

Mer fra: Kultur