Kultur

Jordmorstyrte fødestuer er et trygt fødetilbud

Det er to alternativ: Jordmorstyrt fødestue eller nedleggelse.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nyheten slo ned som en bombe blant mange. Tre fødeinstitusjoner skal gjøres om til jordmorstyrte fødestuer. Både lokalpolitikere, befolkningen og jordmødrene ved de berørte institusjonene er sjokkert. Det hevdes at dette i realiteten er en nedleggelse.

Regjeringen går inn for jordmorstyrte fødestuer
Regjeringen foreslår omgjøring av forsterkede fødestuer til jordmorstyrte fødestuer. Dette vil bl.a. berøre sykehusene i Odda og Lærdal. I tillegg vil fødeavdelingen i Nordfjord bli slått sammen med fødeavdelingen i Volda fra 2012. Selv om fødeavdelingen blir flyttet til Volda vil regjeringen at det skal være en jordmorstyrt fødestue i Nordfjord.

Helsedirektoratet anbefaler ikke forsterkede fødestuer
Omgjøringen av de forsterkede fødestuene kommer ikke som noen overraskelse på Jordmorforeningen. Helsedirektoratet publiserte i desember 2010 veilederen "Et trygt fødetilbud - kvalitetskrav til fødselsomsorgen". Veilederen er et resultat av en bred faglig gjennomgang og høringsrunde der bl.a. fagfolk og brukere deltok. En av de klare anbefalingene som gis i veilederen, er at det ikke tilrådes fortsatt opprettholdelse av forsterkede fødestuer.

Jordmorforeningen støtter kvalitetskravene til fødselsomsorgen
De forsterkede fødestuene har vært en mellomting mellom fødeavdelinger og jordmorstyrte fødestuer. Jordmorforeningen ser at det er faglige argumenter for å ikke tilråde fortsatt opprettholdelse av et slikt tilbud. Da sitter man igjen med tre løsningsalternativer i Odda og Lærdal: De forsterkede fødestuene kan enten rustes opp til fullverdige fødeavdelinger, gjøres om til jordmorstyrte fødestuer, eller de kan legges ned. Sannsynligheten for at to forsterkede fødestuer med et gjennomsnitt på rundt 70 fødsler per år vil bli opprustet til fødeavdeling, er lite sannsynlig. Da sitter man igjen med to alternativ: Jordmorstyrt fødestue eller nedleggelse.

Situasjonen ved Nordfjordeid er en annen. Der har man i dag i utgangspunktet en velfungerende fødeavdeling med stabil og god jordmorbemanning, men med en stor utfordring: Gynekologbemanning. Det er mangel på gynekologer i Norge, og flere av de små fødeavdelingene kommer til å slite hardt for å kunne oppfylle Helsedirektoratets krav om minimum firedelt gynekologvakt. Dette gjelder også Nordfjordeid. I de regionale planene for en helhetlig svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg i Helse Vest, er både Lærdal og Nordfjordeid foreslått nedlagt.

Regjeringens forslag om jordmorstyrte fødestuer er derfor et mer moderat forslag. Jeg synes det er flott at helseministeren anerkjenner jordmødrenes kompetanse ved å gå inn for opprettelse av jordmorstyrte fødestuer, men jeg har stor forståelse for at jordmødrene i Nordfjordeid ønsker å opprettholde arbeidsplassen sin slik den er i dag. Jordmorstyrte fødestuer er imidlertid et bedre alternativ for kvinnene enn nedleggelse. Dette vil ikke si at Jordmorforeningen går inn for en generell sentralisering av fødselsomsorgen. Tvert i mot, vi ønsker en desentralisert og differensiert fødselsomsorg. Norge er et langstrakt land, med fjell, fjord og ikke minst utfordrende værforhold. Det må vi ta hensyn til når vi planlegger organisering av fødselsomsorgen i fremtiden. Jeg forutsetter at dette er nøye vurdert i Nordfjord. Hvis ikke, må regjeringen gå en runde til med seg selv.

Jordmødre har stort ansvar
At jordmødre har et stort og viktig ansvarsområde, er et faktum. Jordmødre jobber med det fineste, men også det mest sårbare i livet. Hvis det kan settes spørsmålstegn ved om en jordmor har handlet faglig forsvarlig, blåses det raskt opp i media. For enkelte kan det bli så ille at de gruer seg for å gå ut, eller å skru på radioen. Ansvaret er stort. Det medfører også at mange jordmødre er redde for å stå alene med ansvaret slik de nå blir i Odda, Lærdal og Nordfjordeid. Situasjonen er ikke ny. De samme argumentene ble brukt da man gjorde endringer i fødselsomsorgen for nærmere ti år siden. Resultatene fra de jordmorstyrte fødestuene som den gang ble opprettet, er imidlertid veldig gode. Så gode, at Helsetilsynet ikke er bekymret for kvaliteten ved de jordmorstyrte fødestuene. Det kan se ut til at jordmødre er flinke til å selektere når det er de samme som har ansvaret for både svangerskapet og fødselen. Jordmorstyrte fødestuer er et trygt fødetilbud så lenge selekteringen er god.

Følgetjeneste må på plass
Før disse endringene kan gjennomføres, må imidlertid regjeringen følge opp Stortingets vedtak fra 2009 om å styrke jordmortjenesten både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Endringene i fødetilbudet medfører at det vil være kvinner som får lenger reisevei til fødeinstitusjonen. Jordmortjenesten i kommunene er altfor dårlig utbygd til å kunne tilby gravide, fødende og nybakte foreldre et godt tilbud. Fødende med over en og en halv times reisevei til sykehuset, bør ifølge kvalitetskravene tilbys følge av jordmor eller lege med tilstrekkelig, oppdatert fødselskompetanse. I realiteten vil det være jordmødre som har fødselskompetanse ute i kommunene. For å få til en trygg og forsvarlig følgetjeneste, må kommunejordmortjenesten styrkes vesentlig. Bruk av ufrivillig deltid er utbredt blant jordmødre. Rundt 70 % av jordmødrene i helseforetakene og nærmere 87 % i kommunene jobber deltid, enkelte helt ned i under 5 % stilling. For noen passer det å jobbe redusert tid en periode av livet. Men nyutdannede jordmødre får sjelden full stilling. Etter fem års høgskoleutdanning er mange jordmødre avhengige av en rekke ekstravakter hvis de ikke har en partner til å forsørge seg. Det kan vi ikke godta i 2011.

Det har lenge vært satt fokus på at noe må gjøres når det gjelder svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i Norge. Brukerne opplever det hele som atskilte bolker, og etterspør mer helhet i omsorgen. Dette ønsker Stortinget å gjøre noe med. I 2020 er det forventet en økning i antall fødte på i overkant av 8000 barn i forhold til 2008. Kommunehelsetjenesten skal ta større ansvar for barselomsorgen. Helsedirektoratet antyder et behov for 336 flere jordmødre til å utføre 269 nye årsverk.

Jordmortjenesten må styrkes
Løsningen på det økte behovet for jordmødre i fremtiden er ikke å øke utdanningskapasiteten i stor grad, eller å importere fra land som selv er i mangel. Løsningen er å gjøre bruk av de jordmødrene vi allerede har. Jordmødre må beholdes, ikke kun rekrutteres. Nå er det opp til vår sittende regjering å foreslå tiltak for å styrke jordmortjenesten slik Stortinget har vedtatt. Jordmorforeningen støtter jordmorstyrte fødestuer som et trygt fødetilbud. Hvis vi skal få et robust og godt fagmiljø, og en trygg fødselsomsorg med god kvalitet på både små og store fødeinstitusjoner, må det handles nå. Jordmortjenesten må styrkes.

Mer fra: Kultur