Kultur

Klimamanipulasjon – fredelig teknologi eller hemmelig våpen?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Manipulasjon av været lokalt er ikke noe nytt og har foregått i verden i over 100 år. Regnvær har blitt generert kunstig ved at kjemiske stoffer har blitt sprøytet inn i skyene fra fly noe som har reddet mange kornavlinger fra tørke. Klarer man å få det til å regne et sted kan man også unngå at det regner et annet sted. Det var nok ingen tilfeldighet at det ikke regnet under åpningssermonien i OL i Beijing, kineserne hadde full kontroll på været i Beijing den dagen.

Det har også i de senere årene blitt lansert ’seriøse’ forslag til en semi-global klimamanipulasjon som skal redde verden fra den påståtte menneskeskapte globale oppvarmingen. Ken Caldeira, klimaforsker ved Stanford University, har sitt forslag til løsning på problemet: Ved å pumpe inn millioner av tonn med svoveldioksyd i atmosfæren nord for den 60. breddegrad vil sollyset reduseres tilstrekkelig til å stagge den globale oppvarmingen. Verden vil da reddes men det vil være noen bivirkninger: Det blir ikke særlig levelig nord for 60. breddegrad, det blir iskaldt, hull i ozonlaget og sur nedbør som gjør at Ken Caldeira mener vi bør ha en evakueringsplan klar.

Men hvis det finnes teknologi for å modifisere været til fredelige formål for å redde verden, vil det ikke da være en stor sjanse for at teknologien kan blir misbrukt og anvendt til militære formål?

Sitatet under er hentet fra Space 1968, ‘Towards the year 2018’ (Dr. Gordon J.F.MacDonald, member of the US President’s science advisory committee):

‘By the year 2018, technology will make available to the leaders of the major nations

a variety of techniques for conducting secret warfare. …

weather modifications could be employed to produce prolonged periods of drought or storm’…

Merk at disse skrekk-visjonene om geofysisk krigføring er fra 1968, hva har så skjedd innen forskning og utvikling på geofysisk krigføring i de mer enn 40 årene som har gått?

Forhåpentligvis ingen ting men det vil være naivt å tro at det ikke har foregått intens forskning på dette området, det som var science fiction for 40 år siden kan være en realitet i dag.

Klimamanipulasjon og geofysisk krigføring er temaer det skrives og snakkes lite om i våre medier. Årsaken til det er nok flere: Det foreligger lite tilgjengelig informasjon om dette og den informasjonen som foreligger er ofte forbundet med mye spekulasjon og linket til ulike typer konspirasjonsteorier. Uansett må vi nok erkjenne at det i dag eksisterer teknologi som kan anvendes i geofysisk krigføring. Det spekuleres for eksempel i dag i at H.A.A.R.P. (High frequency Active Auroral Research Program) anleggene som finnes en rekke steder i verden kan være kandidater for geofysisk krigføring og klimamanipulasjon.

Åpen informasjon, ikke taushet og hemmeligholdelse, er nøkkelen for å unngå spekulasjonen rundt anvendelse av klimamanipulasjon for militære formål. Eksisterer det internasjonale avtaler som regulerer utvikling og bruk av geofysisk krigføring på lik linje med for eksempel kjernefysisk krigføring? Hvis ja, hvordan kontrolleres det så at avtalene følges opp?

Det er mange som klager over det dårlige været i Norge men forhåpentligvis ennå svært få som gjør noe med det …

Mer fra: Kultur