Kultur

Trekk Pensjonsfondet ut

Ifølge en ny rapport har Norge investert 26,8 milliarder oljekroner i 15 selskaper som alle medvirker til menneskerettighetsbrudd i Burma. Nå må Etikkrådet komme på banen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den 15. desember lanserte organisasjonen EarthRights International (ERI) rapporten «Broken Ethics. The Norwegian Government's Investments in Oil and Gas Companies Operating in Burma (Myanmar)». Rapporten omhandler Pensjonsfondets investeringer for 26,8 milliarder kroner i 15 selskaper i olje- og gassektoren i Burma. Alle selskapene medvirker til brudd på menneskerettighetene og bryter fondets etiske retningslinjer, hevder ERI, som derfor konkluderer med at fondets etiske råd bør anbefale eksklusjon eller observasjon av disse selskapene.

ERI har gitt ut en rekke rapporter om selskaper i Burma. Det gjelder særlig det franske oljeselskapet Total og dets samarbeidspartnere i Yadana-prosjektet. ERI ga ut to grundige rapporter i september 2009 hvorav den ene, «Total Impact», dokumenterer fortsatt pågående menneskerettighetsbrudd i prosjektet, i motsetning til hva Etikkrådet konkluderte i sin tilrådning for selskapet i 2005. Rådet mente den gang at systematiske rettighetsbrudd ikke lenger fant sted og at det heller ikke var stor risiko for dette i nær framtid.

På bakgrunn av rapportene fra ERI i fjor gjennomgikk Norwatch Etikkrådets tilråding på nytt. De fant at når man skrellet bort alle referanser som ikke var relevante, var rådets anbefaling i all hovedsak basert på rapporter fra den amerikanske organisasjon CDA Collaborative Learning Projects (CDA), som Total selv hadde gitt i oppdrag å evaluere selskapets tilstedeværelse i Burma. Den andre ERI-rapporten fra 2009, «Getting it Wrong», regelrett slakter metodene til og rapportene fra CDA, som Total aktivt har benyttet for å fremme sin uskyld.

Pensjonsfondet har investert i en rekke andre selskaper i et annet og langt større prosjekt enn Yadana. Shwe-prosjektet innebærer Sørøst-Asias største gassfunn og ledes av det sørkoreanske selskapet Daewoo International, som fondet har interesser i. Prosjektet er i startfasen og innebærer konstruksjonen av en 1.100 km gassrørledning som vil gå fra vestkysten av Burma, tvers over landet, til Yunnan-provinsen i Kina. Parallelt med denne skal et kinesisk ledet konsortium bygge en rørledning for råolje, i samarbeid med Shwe-konsortiet.

På forespørsel fra Finansdepartementet, etter de store munkedemonstrasjonene høsten 2007, ble Etikkrådet bedt om å redegjøre for fondets investeringer i Burma. I redegjørelsen står det at «store byggeprosjekter etter alt å dømme vil innebære en uakseptabel risiko for framtidig medvirkning til brudd på menneskerettighetene». Derfor vil rådet «kunne tilråde utelukkelse av disse selskapene allerede fra avtaletidspunktet».

Avtale for konstruksjon av rørledningene ble inngått i 2008, men det har likevel vært tyst fra Etikkrådet. Den norske Burmakomité har flere ganger bedt Etikkrådet gjøre en vurdering av selskapene i Shwe-prosjektet. Vi er kjent med at rådet er av den oppfatning at så lenge fondet ikke har investert i selskapet som skal stå for selve utbyggingen, China National Petroleum Corporation (CNPC), er det lite sannsynlig at rådet vil tilråde uttrekk. Det er en holdning som provoserer, da Etikkrådet er vel vitende om at alle de involverte selskapene vil ha kunnskapen om at slike massive byggeprosjekter i Burma innebærer grove brudd på menneskerettighetene. Og har de kunnskapen, er de også medskyldige. Etter ERIs siste rapport blir uansett Etikkrådets argument vanskelig å forsvare. Ifølge ERI er linjen mellom CNPC og datterselskapet PetroChina, som skal stå for distribusjonen av gassen i Kina, så tynn at man i praksis snakker om samme selskap. Videre har ERI kilder på at Daewoo International skal delta i konstruksjonen av rørledningene. Fondet har investert i begge disse selskapene.

Den norske Burmakomité undres over at Etikkrådet ikke har reagert tidligere på selskapene på ERIs liste. Det har ikke manglet informasjon om prosjektene de er involvert i. Nå ligger ytterligere en rapport på rådets bord. Etikkrådet må komme på banen – nå.

Mer fra: Kultur