Kultur

Aftenposten tar en «Palin»

Ferskeste bevis på at Sarah Palin ikke har peiling skal visste være at hun forvekslet Nord- og Sør-Korea under et radiointervju, da hun forsnakket seg og sa at USA måtte stå med sine nordkoreanske allierte. Da har heller ikke Aftenposten peiling.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Sarah Palin uten peiling» erklærte Dagbladet.no da de var først ute i Norge med å dekke den høyst viktige nyheten at Sarah Palin hadde forsnakket seg - igjen. ABCNyheter slengte seg på dagen etter med «– Vi støtter Nord-Korea». Dagbladet gjorde deretter et forsøk på en nyanserende oppfølging av denne skandalen, der de grubler om det kanskje «bare var en forsnakkelse» men viser til tidligere talefeil og stiller seg kritiske.

På onsdag skrev Aftenposten følgende på side 19 i morgenutgaven: «Kinas president Hu Jintao er Sør-Koreas beste allierte.»

Det skulle selvfølgelig stå at Kina er Nord-Koreas beste allierte, noe Alf Ole Asks tilhørende artikkel slår ettertrykkelig fast. Alle skjønner at Aftenposten har bare slurvet her, men er det ikke akkurat denne type feil Palin har gjort? Palin vet da forskjellen på Nord- og Sør-Korea uansett?

ABCNyheter siterer det Palin sa før glippen, jeg gjengir det hun sa på engelsk:

«Well, North Korea, this is stemming from I think a greater problem when we're all sitting around asking, "Oh, no, what are we going to do" and we're not having a lot of faith that the White House is going to come out with a strong enough policy to sanction what it is that North Korea's going to do.»

Selv om Palin gjør det klart her - før den superviktige tabben - at hun er bekymret over at man ikke straffer Nord-Korea nok, mener norske medier likevel at hun ikke har peiling, og at hun ikke vet forskjellen på Nord- og Sør-Korea. Hvorfor sår Dagbladet og ABCNyheter tvil om det når det er beviselig feil fra samme intervju de sakser fra?

For å sette prikken over i-en, sa Sarah Palin følgende om Nord-Korea under TV-debatten hun hadde mot Joe Biden i 2008:

«But for those countries -- North Korea, also, under Kim Jong-il -- we have got to make sure that we're putting the economic sanctions on these countries and that we have friends and allies supporting us in this to make sure that leaders like Kim Jong-il and Ahmadinejad are not allowed to acquire, to proliferate, or to use those nuclear weapons. It is that important.»

Likevel later norsk (og utenlandsk) presse som om hun absolutt ikke vet hva hun prater om.

Hvis man konkluderer slik, må det vel bli sånn at Aftenposten, med en redaksjon som hadde god tid på seg å sjekke alt som skulle stå på trykk i avisen, heller ikke vet hva de prater om og kan avskrives. Eller gjelder helt andre regler for Sarah Palin enn alle andre?

I en tidligere versjon av ABCNyheters artikkel, så vi påfallende bevis for at republikanske politikere blir uglesett og behandlet på en helt annen måte enn andre.

«At republikanske politikere ikke alltid klarer å snakke tydelig for seg er ikke helt ukjent» hadde Lisa Malvina Wisløff skrevet før jeg påpekte hvor absurd og partisk en slik påstand er, i kommentarfeltet. Redd for at masken glapp litt for mye, har redaksjonen nå fjernet dette fra artikkelen.

Det viser hva slags holdninger ligger til grunn for dekningen av amerikanske nyheter her i Norge, noe journalistene nekter for hver gang jeg påpeker bevis for det.

Forsnakkelser er intet nytt

Likevel må man nesten forsvare Wisløffs diskriminerende påstand om republikanske politikere, fordi det er blitt en etablert sannhet i Norge via pressens ensidige og ubalanserte dekning av forsnakkelser. Hvis norsk presse hadde hatt lik interesse for alle forsnakkelser, hadde man knapt ikke fått skrevet om noe annet i utenriksspaltene.

Sarah Palin har svart på denne siste runden med presseoppslag ved å henvise til en rekke talefeil fra intet andre enn selveste president Barack Obama:

Og så var det visepresident Joe Biden, da.

– Når vi sammen med Frankrike sparket Hezbollah ut av Libanon, sa visepresident Joe Biden under samme debatt i 2008 som henvist til tidligere. Han forvekslet Syria med Hezbollah, sistnevnte holder selvfølgelig fremdeles til i Libanon og har 14 seter i parlamentet. Norsk presse fattet presist null interesse for denne forsnakkelsen, og har ellers omtalt Biden som en tungvekter innen utenrikspolitikk.

Joe Biden har lenge vært kjent for å putte føtter, tær og alt slags mulig i munnen i en årrekke, som var blant annet grunnen til at man tror han ikke vant frem i nominasjonskampen i 1988.

– Jeg avviser at USA ikke kommer til å være verdens ledende økonomi gjennom det 20. århundre, sa Biden i februar. Associated Press var hjelpsomme og siterte han som om han hadde sagt det han skulle ha sagt, det 21. århundre.

Listen av Bidens forsnakkelser tar nesten aldri slutt:

  • Under valgkampen i 2008, ba Biden en delstatssenator i Missouri reise seg for å motta applaus; det skulle vise seg å være vanskelig, da vedkommende satt i rullestol.
  • På et enda tidligere valgkamptreff i 2008, introduserte Biden sin gode venn Obama med navnet «Barack America».
  • I mars forsnakket Biden seg når han henviste til den avdøde moren til den irske statsministeren - det var faren som hadde gått bort.
  • På insettelsesdagen i januar 2009, forvekslet han navnet på høyesterettsdommeren som hadde tatt han i ed.
  • 15. oktober 2008: «as Barack says, a three-letter word: jobs. J-O-B-S, jobs.»
  • 22. september 2008 sa Biden at president Franklin D. Roosevelt gikk på TV under børskrakket i 1929 for å snakke til folket, til tross for at Roosevelt ikke var president når dette skjedde og TV ikke hadde blitt oppfunnet enda.
  • 4. september 2008 omtalte han Sarah Palin som viseguvernør av Alaska; Palin var guvernøren.
  • Under talen hans ved nominasjonsmøtet i 2008, omtalte han McCain som "George"; Biden hadde forvekslet navnet på McCain og George W. Bush.
  • Biden har forvekslet brigader og bataljoner gjentatte ganger, til tross for at han mener han har erfaring innen forsvarspolitikk.
  • 20. september uttalte Biden at han er nr. 2 til å ta over som president dersom noe skjer med Obama; han er selvfølgelig nummer en.

Er du sjokkert over at visepresident Joe Biden har forsnakket seg ofte på akkurat samme måte som Sarah Palin nylig gjorde - uten at norsk presse gikk amok med dekning av det?

Som de sier i IT-bransjen: it's not a bug, it's a feature! Men Dagbladet har fått sitere USA-kjenner Svein Melby på at deres iøynefallende ensidige kampanje mot Palin er, på en måte, rettferdig. Så det så.

Mange takk til en oppmerksom leser av Aftenposten.

Mer fra: Kultur