Kultur

Hvit flukt

Etnisk norske skaper segregering når de rømmer vestover i byen, skriver Dagsavisen i lørdagsavisa. Må også nordmenn ta et ansvar for integreringen? Ta debatten på Nye meninger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

- Etnisk norske ignorer innvandrerområdene når de skal velge hvor de skal bo, sier forsker Susanne Søholt fra NIBR til Dagsavisen lørdag.

Hun mener at "hvit flukt og hvit unnvikelse" i områder som Groruddalen skaper en etnisk segregert by, og vil snu flyttestrømmene blant både innvandrere og nordmenn.

Hovedproblemet er altså ikke at innvandrerbefolkningen klumper seg sammen, men like ofte at etnisk norske stikker til et annet boligområde, om vi skal tro Søholt og andre forskere Dagsavisen har snakket med.

Også i Sverige er problematikken kjent. Professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Uppsala Roger Andersson forteller i avisa at mange innvandrere gjerne vil bo nær etnisk svenske, men at "hvite svensker" gjerne flytter ut av området og ikke vender tilbake.

Leder av Inkluderingsutvalget, Osmund Kvalheim, mener "hvit flukt" blir et stadig mer utbredt fenomen, og vil nå finne ut av hvorfor dette skjer.

Hva er dine tanker om fenomenet? I dag vil vi gjerne ha erfaringer og refleksjoner om den segregerte byen i kommentarer og innlegg her på Nye meninger.

Mer fra: Kultur