Kultur

Førstebruk og atomavskrekking

Den 13. oktober holdt Den Norske Atlanterhavskomité og Nei til Atomvåpen et åpent møte i Nobelinstituttet i Oslo over temaet NATO i et nytt verdensbilde – arbeidet med et nytt strategisk konsept.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NATO har fram til nå bygget på førstebruk av atomvåpen og atomavskrekking. Den rødgrønne regjeringen må arbeide for å endre disse posisjonene fram til toppmøtet i Lisboa 19.–21. november. Den norske Fredskomité anbefaler NATO å fatte følgende vedtak: • Bruk: NATO må slå fast at konsekvensene av trussel om bruk av atomvåpen strider mot de mest grunnleggende prinsippene innenfor internasjonal humanitær rett, blant annet fordi våpenet av natur ikke evner å skille mellom sivile og stridende samt forårsaker overflødig skade og unødvendig lidelse. • Mål: NATO må slå fast at NPTs endelige mål er full atomnedrustning, og at samtlige statsparter er forpliktet til å bidra i dette arbeidet, slik den internasjonale domstolen slo fast i sin rådgivende uttalelse i 1996. • Doktriner: NATO vedtar konkrete tiltak for å redusere atomvåpnenes politiske og militære betydning. NATO erklærer ikke-førstebruk av atomvåpen, samt garanterer for at atomvåpen ikke vil bli brukt mot stater som ikke selv har slike våpen. NATO foreslår for FNs sikkerhetsråd nødvendigheten av å redusere, og snarest mulig eliminere, atomvåpnenes rolle i kollektive forsvarsallianser, da disse utgjør et alvorlig hinder for atomvåpen og konvensjonell nedrustning. NATOs atomavskrekkingsdoktrine avvikles, alle atomvåpen tas ut av alarmberedskap, alle atomvåpen trekkes tilbake fra andre lands territorier i 2010 og NATOs atomvåpenplanleggingsgruppe – der Norge deltar – avvikles innen utgangen av 2011. • Atomvåpenfrie soner: NATO vedtar å arbeide for å etablere et atomvåpenfritt Arktis og en atomvåpenfri sone i Europa innen 2012 bestående av Arktis, atomvåpenfrie land og områder i Europa fra Uralfjellene i øst til Azorene og Grønland i vest og Svartehavet og Middelhavet i sør. • Utvikling/modernisering: NATO slår fast at all form for utvikling, prøvesprenging og modernisering av atomvåpen vil bryte med NPTs intensjon, og at samtlige statsparter må bidra til at prøvestansavtalen (CTBT) trer i kraft snarest mulig. En avtale om spaltbart materiale må også snarest fremforhandles. • Avvikling: NATO må vedta et bindende rammeverk av konkrete, målbare tiltak for full atomnedrustning og vedta å etablere et tillitsbyggende system for verifisering og etterlevelse. Det må fastsettes tak for antall gjenværende atomvåpen innen definerte tidsfrister for etappevise reduksjoner for fullstendig avskaffelse av alle stridshoder og våpenbærere innen 2020. • Konvensjon: NATO må vedta å støtte en konvensjon med forbud mot atomvåpen i tråd med forpliktelsen under artikkel VI i NPT. Disse forhandlingene må være åpne for alle interesserte stater, også de som i dag ikke er tilsluttet NPT.

Mer fra: Kultur