Kultur

Talibans klare beskjed

Samtidig som det amerikanske forsvaret trapper opp droneangrepene i Pakistan, lover Taliban hevn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I går ble levningene etter tre personer funnet ikke langt fra grensen til Afghanistan. Ved siden av lå følgende beskjed: «Alle som tør å spionere for amerikanerne vil lide samme skjebne».

Den usynlige krigen, blir det kalt. Man tar liv, men i forhold til konvensjonell krigføring er avsenderen av de dødelige skuddene plassert trygt i en militærleir på et annet kontinent på den andre siden av jorden.

Angrep med førerløse fly – også kalt droner, er blitt trappet opp betydelig i Pakistan de siste månedene. Rakettene blir styrt mot målet, pekt ut av etterretningstjenesten, av en dronefører, plassert i et hypermoderne kontrollrom. Presisjonsnivået er imponerende. Rakettene kan manøvreres mellom hus og biler, og føreren kan via sin dataskjerm se motstanderen i øynene før raketten treffer sitt mål.

Men bruken av droner er omstridt, spesielt siden risikoen ved å ta sivile liv er stor. For hva skjer når etterretningskildene tar feil? Og raketten ikke treffer som planlagt?

Beskjeden som var plassert under en stein ved siden av kroppene til de tre personene som ble funnet, mishandlet og gjennomhullet av kuler, i Nord-Waziristan i grenseområdene mot Afghanistan i går viser det dilemma amerikanske og pakistanske myndigheter står overfor. Med sine tilholdssteder i svært utilgjengelige områder i fjellene er ofte rakettangrep eneste måten å krige mot de væpnede gruppene. Og Washington opplyser også at de ofte tar livet av «militante elementer». Bare i helgen blir det opplyst om at rundt 20 personer med tilknytning til Taliban og tilknyttede opprørsgrupper er drept i flere droneangrep, melder det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Men så går det galt. En drone tar livet av ikke bare sivilister, men til og med mennesker som jobber for det pakistanske forsvaret. Eller andre myndighetspersoner. Det var nettopp det som skjedde i forrige uke, da NATO-helikoptre drepte tre soldater og såret tre andre som sto vakt ved en veisperring noen kilometer fra den pakistansk-afghanske grensen.

I Islamabad har man svart med å stenge den eneste veien som går mellom de to landene, en vei gjennom det såkalte Khyberpasset – som er NATOs viktigste forsyningslinje til Afghanistan. Fremdeles er det uklart når veien igjen vil åpnes. For NATO er dette en av de viktigste rutene inn i Afghanistan. For selv om mye utstyr blir fraktet luftveien via de sentralasiatiske statene i nord, går halvparten av de nødvendige forsyningene til koalisjonsstyrken landeveien gjennom Pakistan.Pakistanske myndigheter mener angrepet var uprovoserende og en krenkelse av landets territorielle integritet, og krever en beklagelse. NATO har satt i gang sin egen etterforskning av hendelsen, selv om det offisielt fra alliansen heter at helikoptrene ikke var inne i pakistansk luftrom.

Men pakistanske myndigheters hovedutfordring er at de er nødt til å balansere mellom det å pleie sitt forhold til USA og NATO og samtidig håndtere den misnøyen som er i ferd med å reise seg i lokalbefolkningen i grenseområdene mot Afghanistan. Det rapporteres stadig om sivile tap etter amerikanske angrep, og Taliban bruker alle slike angrep for å øke oppslutningen om væpnet kamp mot utenlandske soldater.

USA har den siste tiden trappet opp angrepene mot det såkalte Haqqani-nettverket. Haqqani er en gren av Taliban i Pakistan, men antas å ha gode kontakter til al-Qaida-nettverket. Gruppen skal stå bak både selvmordsaksjoner og andre angrep i Afghanistan, blant annet angrepet mot Kabul Serena Hotel i 2008, melder NTB. Og med en økende kamp mot de kriminelle elementene kan det også tenkes at de sivile tapene vil øke.

Nyhetsbyrået AP har snakket med en mann som heter Akhtar Nawaz. Han bor i samme område der likene av tre personer ble funnet i går. Han forteller at ingen vet helt hvem de tre personene er, men han er overbevist om at de er drept av Taliban på grunn av «det høye antallet droneangrep de siste dagene».

Mer fra: Kultur