Kultur

Gir aldri opp NATO

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NATO holder fortsatt døren åpen for Georgia, og organisasjonen vil fortsette å hjelpe landet med å «oppnå de standarder som kreves for å kunne få medlemskap». Det var budskapet fra NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen da han i går besøkte Tbilisi. I den georgiske hovedstaden talte Rasmussen varmt om et framtidig alliansemedlemskap for den tidligere Sovjet-republikken da han sammen med visestatsminister Georgi Baramidze sto for den offisielle åpningen av et nytt Nato-senter – et kontor som skal ledes av den polske diplomaten Zbigniew Rybacki.

Mye er skjedd i verden siden George W. Bushs forsøk på å få gitt Georgia (og Ukraina) såkalt MAP-status (membership action plan) under NATO-toppmøtet i Bucuresti i april 2008 mislyktes. I august 2008 kjempet Georgia en fem dager lang krig med Russland over utbryterregionen Sør-Ossetia, som senere i praksis har ført til en russisk annektering av både Sør-Ossetia og den andre georgiske utbryterregionen Abkhasia. Den nye administrasjonen i Kiev sier også at et ukrainsk NATO-medlemskap ikke lenger er interessant. Janukovitsj, som tok over for president Jusjtsjenko i vinter, synes heller å prioritere et godt forhold til naboen i øst.

Det vil gå minst 100 år før et georgisk NATO-medlemskap blir en realitet, fortalte en person i NATO-systemet i Georgia i sommer. To år etter at russiske stridsvogner sto 45 kilometer utenfor for Tbilisi, og den georgiske hæren var drevet på en ydmykende retrett, er Georgias territorielle grenser fremdeles uavklarte. Russland bygger militærbaser i både Sør-Ossetia og Abkhasia, og stopper med det effektivt georgisk MAP-status. Å gi NATO-medlemskap til et land som ligger i åpen konflikt med Russland vil selv den amerikanske høyresiden vurdere som politisk uklokt.

Den georgiske styrken i Afghanistan teller 1000 soldater, og er den tredje største enkeltbidraget til den amerikanskledede koalisjonsstyrken. Landet, som teller 4,4 millioner innbyggere, mistet torsdag fire mann i kamp. Fogh Rasmussen understreket i går viktigheten av den georgiske tilstedeværelsen i Afghanistan, og takket Georgia for den innsatsen landet gjør for «å sikre vår felles sikkerhet.» Det spørs om Georgia snart blir en del om den felles alliansen. Eller om Fogh Rasmussens taler er uten politisk bakkekontakt.

Mer fra: Kultur