Kultur

Bak er det nye fram

Du kan komme langt med en fin figur.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kroppen er et mektig våpen. Og det er stor romslighet i oppfatningen om hva som er fint. Ekstreme attributter er alltid salgbart, i USA har det en stund vært trendy å ha den største rumpa i skolegården. Artister som JLo og Beyonce – og nå Nicki Minaj har banet vei for at fokus er flyttet fra brystkløft til rumpekløft, og at å snu rumpa til kameraet er blitt rødløper-skikk for jenter med litt «junk in their trunks».

Så burde vel alle juble? Etter at man i flere tiår har rast mot syltynne modeller og anoreksi er det populært å være lubben. Men, som alltid er det noen som må overdrive. Rumpefikseringen har ført til at jenter som før sparte til silikonpupper nå putter alle pengene i rumpeimplantater i håp om å få rumpa større, og ikke minst rundere og fastere.

For ikke lenge siden gjorde en kollega meg oppmerksom på fenomenet Coco – en liten, brunstekt blondine med rumpe på størrelse med staten Texas – og ifølge hjemmesiden hennes, personlighet som matcher. Coco er amerikansk glamour- og fitnessmodell, en gjenganger i hiphopblader og på rødløper-bilder i kjendismagasiner og TV-show, men b

På alle bilder poserer hun med rumpa mot kamera, til stor jubel fra fansen. Coco benekter hardnakket at hun har implantater i skinkene, og blogger ivrig på hjemmesiden sin om at hun alltid har hatt det hun kaller en «bubble butt». Det er neppe helt sant, for selv om hun alltid har hatt former, har skinkene aldri sittet så høyt oppe i korsryggen som de gjør nå, om man tar seg tid til å studere ungdomsbildene på hjemmesiden hennes. Uansett – Cocos ville veier får nakenbildene av Marianne Aulie og Demi Moore til å framstå som mager underholdning.

Men rett skal være rett, naken er naken. Det holder det. Å posere naken i den befriende kunstens ånd har man holdt på med fra antikken. Kanskje er det fordi så mange nordmenn ikke anerkjenner Marianne Aulie som kunstner at det blir hevdet at hennes prosjekt er irriterende og desperat. Men hvem kan si hvilke motiv hun har? På Ultimafestivalen inviterte de denne gang en performanceartist som spyttet blåbær på publikum med underlivet, er det mer kunstnerisk høyverdig? Eller at Megan Fox’ stripper i Armani-reklame og norske kjendiskvinner kaster klærne for kunstfotografer i feminismens ånd? Alt sammen er bevis på at om du ønsker å oppnå blest finnes det ett kort du kan spille som aldri slår feil: Kroppen din. Naken. Snurr film!

Mer fra: Kultur