Kultur

Tabuknusende komiker

Sarah Silverman spiller dum og deilig, men er en av USAS smarteste komikere. Nå kommer hun på norsk TV.

Sarah Silverman har sjokkert USA med vitser om rase, abort, sex, legning, kjønn og likestilling. Hun er frittalende og stygg i munnen, og nekter å beklage seg når noen føler seg støtt. Det har gjort henne kontroversiell, men det har også gjort at hun er blitt av USAs mest populære komikere. Ved premieren i 2007 var «Sarah Silverman» den mest sette serien på kanalen Comedy Central. I morgen har komiserien, som handler om den ekstremt selvopptatte, naive og sexfikserte pappajenta Sarah, premiere på TV 2 Zebra. Det er komiker Sigrid Bonde Tusvik glad for. Hun har fulgt Silverman lenge.

– Sarah Silverman er en av mine helter. Hun er helt rå på scenen, og så er hun utrolig smart. Sarah Silverman er ingen amerikansk A4-komiker. Hun er uredd, treffsikker og veldig politisk ukorrekt. Og hun er flink til å speile holdninger i samfunnet som får en til å føle på sine egne fordommer. Dermed kan hun oppfattes som ganske sjokkerende. Hun er langt fra noen klassisk jentestand up, som gjerne handler om åssen menn er og så videre, sier Tusvik.

Komikerkollega Jon Niklas Rønning deler Tusviks begeistring for 38-åringen fra New Hampshire. Han har sett det meste av Silvermans show allerede.

– Hun er en komiker som våger mer med humoren sin. Hun er uredd og annerledes. På scenen forteller hun etniske vitser som er helt på kanten, så du vet ikke om du skal le eller bli provosert. Hun gjør sin egen greie i TV-serien sin også, i motsetning til flertallet komikere som havner i «Alle elsker Raymond»-kategorien når de får egne serier, sier Rønning.

– Silverman skaper en effektiv kontrast ved å være veldig vulgær, samtidig som hun spiller på sitt ordenlige og søte utseende, sier Rønning. Han er likevel ikke sikker på om komikeren vil provosere norske seere.

Silverman driver egentlig en lek med hjernen din, tar tak i tabuer og fordommer og vrir på dem uten at hun tar tydelig stilling selv. Som komiker er hun egentlig i grenselandet mellom standup og performance. Det er ikke sikkert at humoren hennes blir oppfatta som like kontroversiell her, men hun beveger seg konstant helt på kanten.

Mer fra Dagsavisen