Kultur

Sanger for livet

Nina Simone hadde en av musikkhistoriens sterkeste stemmer. På tide å høre på henne igjen.

Nina Simone var aldri veldig godt kjent i sin levetid. Etter hennes død i 2003, 70 år gammel, er interessen blitt stadig større. Den nye platesamlingen «To Be Free» presenterer historien om Nina Simone. En smakfullt sammensatt reise gjennom sangene hennes.

Like etter gjennombruddet til Antony & The Johnsons spurte jeg Antony Hegarty om hvordan det er å bli sammenlignet med Nina Simone.

– Dette er helt latterlig. Hun overgår meg så veldig at jeg ikke kan ta det alvorlig. Nina Simone var den største stemmen i det 20. århundre. Vær så snill!

Med sin dype, følsomme og myndige stemme er sangene til Nina Simone fortellingen om hennes liv, enten hun hadde laget dem selv eller (som oftest) tolket andre. Hun het egentlig Eunice Kathleen Waymon, studerte klassisk musikk ved Julliard-konservatoriet, men hudfarge og kjønn satte en stopper for videre utdannelse. Hun begynte å opptre på barer, og tok navnet Nina Simone for at moren ikke skulle oppdage at hun spilte djevelens musikk på mer eller mindre tvilsomme oppholdssteder. Hun var sterkt påvirket av oppveksten i sørstatene i USA, og opplevelsen av undertrykkelsen av svarte mennesker fortsatte å prege henne livet ut. Utover på 60-tallet satte det stadig sterkere spor i sangene hennes også.

Nina Simone begynte å spille inn plater mot slutten av 50-tallet. Hennes versjon av «I Loves You Porgy» ble hennes første og eneste hitsingel i USA i 1959. I Storbritannia fikk hun fornyet oppmerksomhet på slutten av 60-tallet, da et par velvalgte sanger tok henne høyt opp på listene: «Ain't Got No I Got Life» fra «Hair», og «To Love Somebody» av Bee Gees – som alltid er en sterk kandidat til Tidens Fineste Sang. I 1987 kom hun tilbake enda en gang, da hennes over 30 år gamle innspilling av «My Baby Just Cares For Me» ble brukt i en reklamefilm for parfyme, og ble en standardlåt til slutt.

På «To Be Free» hører vi også henne tolke Bob Dylan, Randy Newman, Jimmy Webb, Jaques Brel, Brecht & Weill, Beatles og Fairport Convention, og hun får oss en liten stund til å glemme at det finnes originalversjoner av disse sangene. Hennes mest kjente egenkomponerte sang er «To Be Young Gifted And Black», som også er spilt inn av Aretha Franklin og ble en hit for reggaeduoen Bob & Marcia.

Så lenge hun levde var Nina Simone en artist for spesielt interesserte – kanskje fordi hun ikke var så lett å samarbeide med for den etablerte musikkbransjen. Hun var nærmest beryktet for ikke å være så lett å ha med å gjøre. I 1983 skulle hun sunget i Operaen på Youngstorget, men arrangøren Miloud Guiderk fikk kalde føtter etter å ha hørt henne skjelle ut publikum under en konsert i Paris like i forveien.

Hennes besøk på Club 7 året etter er typisk for de mange historiene som ble fortalt om henne, og egentlig hennes liv i et nøtteskall: Etter å ha blitt offer for en nedverdigende behandling av politi og tollere på Fornebu drev hun arrangørene til vanvidd med sine spesielle krav. Da disse ble innfridd beskyldte hun dem for å være «hvite drittsekker» som forsøkte å kjøpe henne, men etter å ha truet med å reise hjem gjorde hun en konsert som det fortsatt snakkes om med respektfull beundring. Etter hennes død ble det kjent at hun hadde en bipolar lidelse, som kan forklare mange av opptrinnene.

Det lages nå film av livet til Nina Simone, med Mary J. Blige i hovedrollen. En annen svart sanger som har hatt sine store opp- og nedturer.

– Det er så mange kvinner som sliter og har det vanskelig. Hennes livshistorie minner veldig om min egen. Vi har mye felles, sa Mary J. Blige da vi traff henne i Molde i sommer.

Nina Simone har hatt stor innflytelse på en rekke sangere, for ikke å si de fleste innen jazz og soul. Her er et lite utvalg av navn som har uttrykt sin beundring for Nina Simone i norske aviser de tre siste årene: Sivert Høyem, Håkan Hellstrøm, Solveig Slettahjell, Kohinoor, Lykke Li, P.J. Harvey, Elvira Nikolaisen, Haddy N'djie, Guri Solberg, Mina Hadjian, Kadra Yusuf og Kristin Halvorsen. Det er kanskje heller ikke tilfeldig at fire norske jenter heter Nina Simone til fornavn.

– Nina Simone har en sang som heter «I Sing Just To Know I'm Alive». Folk sulter etter en anledning til å føle seg levende igjen. Som en konfrontasjon med den dominerende døde kulturen er et av svarene å gå tilbake til det nødvendige og meningsfylte, mener Antony Hegarty.

Nina Simone
«To Be Free – The Nina Simone History»
Legacy/Sony BMG

Nyeste fra Dagsavisen.no: