Kultur

Samtidsmuseet burde stenge

Det mener Nasjonalmuseets kurator for samtidskunst. – Vi trenger mer tid for å kunne lage viktige og populære utstillinger, sier Gavin Jantjes.

Gavin Jantjes var tidligere kunstnerisk leder for Henie Onstad Kunstsenter, men har de siste årene vært ansvarlig kurator for samtidskunst ved Nasjonalmuseet. Jantjes forstår at mange i kunstmiljøet etterlyser en sterkere profil på samtidskunst, men mener det er museets interne prioriteringer som er årsaken.

Noe av det første direktør Allis Helleland gjorde etter at hun tiltrådte i fjor høst, var å stanse flere utstillinger som var på planleggingsstadiet, blant annet en utstilling med amerikanske samtidskunstnere.

– I fjor høst fikk vi beskjed om å stanse alt kuratorisk arbeid, i påvente av at de nye direktørene skulle komme med nye planer for avdelingen, sier Gavin Jantjes.

Også «New Internationalism» forsvant med et pennestrøk, en utstilling med internasjonale kunstnere bosatt i Norge og som skulle være et av Nasjonalmuseets viktigste bidrag til Mangfoldsåret 2008.

Jantjes var satt opp som kurator for prosjektet, sammen med tidligere leder av Høstutstillingen Samir M'kadmi. Arbeidet var allerede kommet godt i gang da ordren om full stans ble gitt.

– Vi ble naturlig nok litt skuffet over at vi ikke fikk anledning til å jobbe videre med dette, sier Jantjes. – Men vi har flere prosjekter for Mangfoldsåret, blant annet en stor utstilling med afrikansk kunst, sier han.

Hastebestilling

Begrunnelsen som ble brukt internt, var usikkerhet knyttet til utstillingsarealer for 2008. Både Kunstindustrimuseet, Nasjonalgalleriet og Museet for samtidskunst må trolig rehabiliteres før det nye museet på Tullinløkka er innflyttingsklart, tidligst i 2014. Museets kuratorer har også fått beskjed om å konsentrere seg om konservering og digitalisering av museets egne samlinger, framfor å jobbe med nye eksterne utstillingsprosjekter.

Men for to uker siden fikk Jantjes ny beskjed: Han og de andre kuratorene i samtidskunst skal lage en utstilling som skal skape blest om Nasjonalmuseet på Tullinløkka. Utstillingen skal stå ferdig allerede til sommeren. Det mener Jantjes er en altfor kort frist.

– Plutselig var utstillingen vår vekk, uten at det ble gitt noen nærmere forklaring. Det lar seg ikke gjøre å lage en lignende utstilling på bare noen få måneder, sier han. Løsningen blir trolig å leie inn en ekstern utstilling fra et annet museum, en løsning som ifølge Jantjes er langt fra tilfredsstillende.

– For å lage en detaljert og gjennomarbeidet utstilling trengs det minst ett år til forberedelser. Det er heller ingen god løsning å overta andres utstillingsprosjekter, men jeg tror likevel vi skal gi publikum en interessant opplevelse, mener Jantjes.

Best å stenge

For tiden viser Museet for samtidskunst den fjerde i rekken av utstillinger med fotografier og billedkunst fra museets egne samlinger. Utstillingen har stått oppe siden mai i fjor.

Den siste utstillingen som er planlagt ved Museet for samtidskunst er med tekstilkunstnerne Kirsten Wagle og Astrid Løvaas. Etter at denne er pakket ned 29. juni, står det ingenting på museets nettsider om hva som skal vises resten av året.

En av mulighetene som blir vurdert er å forlenge Wagle/Løvaas. Men fra høsten av er det ikke planlagt flere utstillinger med eksterne kunstnere på samtidskunstmuseet. I stedet begynner «Åpent museum», som skal gi publikum innblikk i Nasjonalmuseets konserveringsarbeid med egne samlinger.

Gavin Jantjes mener samtidskunstfeltet er lite velegnet for dette prosjektet. I stedet har han foreslått overfor museumsledelsen å stenge museet for publikum inntil oppussingen av lokalene og restaureringen av samlingene er ferdigstilt.

– Det beste ville vært å heller satse alt på en storslagen nyåpning om halvannet års tid, hvor vi kan vise fram våre nyrestaurerte samlinger og med profesjonelle utstillinger, mener Jantjes, som ikke fikk gjennomslag for forslaget sitt.

Mer fra Dagsavisen