Kultur

Fem private rom

Undertrykte kvinner står i sentrum når Roghie Asgari Torvund i dag åpner utstillingen «Det mangfoldige private rom».

Utstillingen innleder Mangfoldsåret 2008 i Akershus kunstnersenter der resten av årets utstillinger skal handle om alle sansene våre. Men først ut er billedkunstner Roghie Asgari Torvund. Hun brenner for å formidle, helst om urettferdighet og undertrykkelse. Dette prosjektet handler om kvinner, neste prosjekt om ungdom.

– Jeg viser fem videoarbeider som handler om at jeg har fått adgang til kvinners mangfoldige private rom. Dette er kvinner som kjemper for å komme seg fri fra samfunnets usynlige tvangstrøyer, sier Roghie Asgari Torvund om utstillingen.

Hun tar utgangspunkt i kvinner som bor i land der kvinner undertrykkes.

– Videoene viser ikke bare kvinner fra Iran, også norske kvinner er med, skyter Asgari Torvund fort inn og legger til at hun ønsker å formidle sine observasjoner av hvordan mennesker drives fram og bryter gjennom hindringer.

Roghie Asgari Torvund er født i Aserbajdsjan, men vokste opp i Teheran i Iran. Hun kom til Norge som FN-flyktning og har bodd her i snart 21 år. Etter å ha arbeidet i Utlendingsdirektoratet, NRK og Oslo kommune utdannet hun seg ved Statens Kunstakademi i Oslo.

– Jeg har også erfaring som frilansjournalist og fotojournalist både fra Norge og Iran, sier Roghie Asgari Torvund, som arbeider mest med videodokumentasjon kombinert med performance. Hun kom til Norge med to små barn og fikk jobb etter åtte måneder.

– Det første jeg gjorde da jeg kom var å lære meg norsk. Etter tre år fikk jeg jobb som frilansjournalist i NRK, og etter noen år søkte jeg Statens Kunstakademi – jeg kom inn. Det var et mirakel, sier Asgari Torvund med en liten latter.

Mangfoldighet er stikkord for Roghie Asgari Torvunds arbeider, hun mener dette er et problem i Norge.

– Norge er et land som er opptatt av gjennomsnittlighet: Den som er litt annerledes faller utenfor. Og det gjelder ikke bare utlendinger, gjennom arbeidet fikk jeg blant annet vite hvordan nordlendinger er blitt behandlet, sier hun. Neste prosjekt skal handle om ungdom og hun har allerede fått støtte fra blant annet Norsk kulturråd.

– Mange ungdommer går rundt som udetonerte bomber. Det er mennesker som trenger å bli sett. Å være ungdom er en diagnose, og det er full pott for ungdom som kommer hit som flyktninger. De trenger å bli sett, ordentlig sett, sier Asgari Torvund som har planene klare for sitt neste prosjekt.

Hvor: Akershus kunstnersenter, Storg. 4, Lillestrøm
Når: Åpner4. januar og varer til 20. januar