Kultur

Rampete riksbitch

Ingeborg Moræus Hanssen er kjent for kjappe spissformuleringer.

– Jeg er verken gretten eller gammel. Jeg er sint, sier Ingeborg Moræus Hanssen – og ler høyt. I dag kommer boka som er et kampskrift for den tredje alder, folk mellom 60 og 90 år.

– Du skjønner, jeg fikk ikke bestemme noen ting. Jeg helt uenig i tittelen «Gretten, gammel kjerring», det er Arve Juritzen (forleggeren) som har laget boka, sier Ingeborg Moræus Hanssen muntert og legger til at det er en humoristisk bok med en alvorlig undertone om det å bli pensjonist og plassert på sidelinja.

– Jeg sa ja med en gang jeg ble spurt om å skrive boka, ellers ville jeg ha angret resten av livet, sier Moræus Hanssen, som slår et slag for at gammel er det nye ung.

Oppmuntrende tilrop

Ingeborg Moræus Hanssen har opplevd å være på topp og å bli satt på sidelinja. Hun foretrekker det første. I 2001 ble det bråk da boka «Brent av dragen. Samtaler med Ingeborg Moræus Hanssen om livets virkelige drama» kom. Spørsmålet er hva vi kan vente oss i denne omgang.

– Bråk? Det ble ikke bråk, det ble rettssak, sier Moræus Hanssen kontant og sier ikke mer om det.

– «Gretten, gammel kjerring» er min første bok. Den forrige ble skrevet av Hugo Lauritz Jenssen. Under arbeidet med boka har (Arve) Juritzen kommet med oppmuntrende tilrop hele veien. «Husk at du er Ronja Røverdatter», sa han til meg. Han fikk ideen til boka i England, der en bok om «grumpy» kvinner slo veldig godt an. Og jeg syns det er morsomt å være litt rampete. Jeg er kjent for å være uforutsigbar, sier Ingeborg Moræus Hanssen.

– Min mann anser meg som en risiko, legger hun til.

Den store kosen

Boka handler om hvordan det er å gå ut av yrkeslivet og inn i den store kosen.

– Arbeidet med boka bringer en kraft inni meg. Det skal være fullt av oss, mennesker fra 60 til 90 år. Vi skal ikke inn i den store kosen der det ikke kreves noe av oss. Vi har fortsatt mye å gi og bør tas på alvor. Jeg mener vi i den tredje alder skal være likestilte, ikke henvist til hjelpemiddelsentralen. Sånn som å gå til Plesner for å kjøpe sko, for eksempel. Eller til butikker som fører crimplene-kjoler med knapping foran. Ingeborg Moræus Hanssen blir hissigere i tonen, og legger til at hun har sett prinsen av Danmark kjøre rundt på trehjulssykkel med barna foran.

– En flott sykkel som jeg kunne tenke meg å få hit. Men jeg fikk til svar at det ikke er marked for det, og at jeg kunne henvende meg til hjelpemiddelsentralen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: