Kultur

Lyden av Queen-folk

Sterke kvinnestemmer har baller. I alle fall når de synger i Queendom.

– I stemmen til Isabell finnes det en sleazy mann som vil ut, hun er på en måte vår James Brown.

– Nei, Barry White. Med en stemme som kommer fra the inner balls, hennes dype indre baller!

– Ja, mens Monica er litt Jill Scott, litt Lauryn Hill, men samtidig noe mer og helt annet som bare er Monica.

– Hanna har den spesielle intensiteten, og så er hun en rå slampoet.

– Åsta er den perfekte popvokalisten, hun kan gjøre absolutt alt.

– Haddy? Hun er Tom Waits møter Åse Kleveland møter Bob Dylan.

Spørsmålet vi stilte Queendom, var om de kunne beskrive hverandres stemmer med ett ord. Det kunne de ikke. Når tema for årets Oslo World Music Festival (OWF) er «Sterke kvinnestemmer», må det likevel være lov å tenke at nettopp de var et særdeles passende band å booke.

Flunkende ny lyd

Den rojale kvintetten med bakgrunn fra Uganda, Gambia, Nigeria, Etiopia og Trinidad og Norge har stått på scenen sammen siden 1999, og gjorde seg blant annet bemerket med showet «Integrert som faen» som hadde premiere i 2005, og som fikk anmeldere til å ty til bannskap i pur begeistring. Under OWF presenterer de for første gang et rent konsertprogram, med 90% nyskrevne låter.

– Publikum kommer til tenke ah, det er afrikansk – nei, det er reggae – eller blues. Det går ikke an å karakterisere musikken vår, mer enn å si at det låter som Queendom, sier Kvam.

I tillegg til musikken, er gruppen kjent for sine skarpe, humoristiske og politiske tekster, noe som også blir en viktig del av denne konserten, ifølge dem selv. Enkelte av budskapene har helt spesielle mottakere:

«Uncle, uncle. Go home to your wife. You can't escape your life. If you don't go, I will tell on you»

– Det er en utrolig kul tekst som Monika har skrevet, som ikke minner om noe annet jeg har hørt før. Likevel, jeg tror flere av oss har møtt på en sånn onkel, som klapser damene på rumpa når de tror ingen ser det, sier Haddy.

Kongelig besøk

Med seg på festivalen har damene, i tillegg til sine tre faste musikere, med seg perkusjonist Diom de Kossa; et stort navn innen verdensmusikk i Norge, og gitarist Louis Mhlanga fra Sør-Afrika, en av sjangerens fremste gitarister.

– Det var egentlig et lykketreff, vi visste ikke hvor stor han var før vi ble spurt om å jobbe sammen med han, sier Ifejilika.

– Han er så legendarisk god, og gjør alt rett. Han forstår virkelig hvilken retning ting bør gå i, mener Lydersen.

Førstkommende torsdag kan publikum høre resultatet av møtet, som forhåpentligvis også vil resultere i en innspilling, hvis de fem får det som de vil.

– Det blir hot'n fuzzy. Folk kommer til å forlate dansegolvet, svette og giret, lover N'Jie.

Mer fra Dagsavisen