Kultur

Slakter årets sommerutstilling

– Utstillingen er bare et symptom på Nasjonalmuseets dype problemer.

Nina Marie Haugen, kunstanmelder i Dagsavisen, mener årets sommerutstilling på Museet for Samtidskunst, der ni kuratorer snakker om hvert sitt maleri fra en fjernsynsskjerm, er en skandale.

«Nasjonalmuseets nyeste utstilling for samtidskunst er tvunget fram av pengemangel, hva sier du til det, Trond Giske?», skrev Haugen på lørdag.

Kunsthistoriker og tidligere førstekonservator ved Museet for Samtidskunst, Steinar Gjessing, mener det ikke handler om manglende bevilgninger, men at Nasjonalmuseet har hatt et økonomisk vanstyre i flere år.

– Denne utstillingen er bare et symptom på at museet er blitt ledet på en skandaløs måte. Hvor blir det av de 200 millioner kronene som museet får hvert år? Hvor er prioriteringene når nasjonalmuseet ikke en gang kan få til en planlagt sommerutstilling, spør Gjessing, og legger til:

– At de lager noe gratis oppkok om sommeren, er bare en detalj i dette.

Misnøye innad

Dagsavisen er kjent med at det er en utbredt mistemning blant de ansatte om hvordan museet styres. Arbeidsforholdene blir beskrevet som «frustrerende». Dette opplevde også kunstanmelder Haugen da hun besøkte lørdagens utstilling.

– De var opprørte og sa selv at denne utstillingen var en kriseløsning for å unngå at lokalene i museets førsteetasje skulle stå tomme.

Haugen mener utstillingen er intetsigende og at den ikke er et nasjonalmuseum verdig. I tillegg mener hun det er under enhver kritikk at utstillingen ikke er oversatt til andre språk.

– Det sier seg selv at en utstilling som består av en lang rekke opptak med norsk tale ikke fungerer på et nasjonalmuseum i turistsesongen.

Hun mener museet burde hentet et internasjonalt navn som kunne trukket publikum og samtidig vist fram noen nye, lovende norske navn.

– Det er trist at museet ikke evner å sette kunstpolitisk dagsorden gjennom aktuelle utstillinger.

– Pinlig

Kurator Gavin Jantjes, som kom med idéen til utstillingen, innrømmer at det er stramme økonomiske rammer som er årsaken til at museet bruker egne ansatte i utstillingen.

– Økonomien setter begrensninger på hva vi kan gjøre. Vi hadde ikke penger til en stor internasjonal utstilling, sier Jantjes, som understreker at dette er hans personlige mening.

Jantjes er heller ikke glad for at utstillingen ikke er oversatt til andre språk.

– Det viser hvor feil det kan gå når man ikke setter av penger. Hvis man ikke investerer, får man ingenting tilbake.

Kuratoren mener politikerne i Norge ligger langt bak andre europeiske land i å se verdien av kunst.

– Norge er verdens rikeste land, da er det pinlig at det ikke investeres mer i kunst. Det virker som politikerne ikke forstår hvorfor kunst er viktig, og da ser de heller ingen grunn til å investere.

– Morsom idé

Konstituert direktør for Nasjonalmuseet, Anne Kjellberg, innrømmer at årets sommerutstilling er et lavkostnadsprosjekt. Men hun synes ideen bak utstillingen var god.

– Vi syntes det var en morsom og utradisjonell idé at de som jobber med kunst til daglig fikk plukke ut hvert sitt maleri. Men jeg har ikke sett utstillingen, så jeg kan ikke uttale meg om resultatet.

Kjellberg forteller at museet så seg tvunget til å ta noen økonomiske grep etter resultatsvikt i 2007.

– Nasjonalmuseet har hatt en del problemer som har fått en del konsekvenser som ingen er glad for. Men vi håper og tror at vi skal komme i regnskapsmessig balanse i løpet av året.

– Har dere vært flinke nok til å tenke langsiktig?

– Vi har et forbedringspotensial. Jo lenger framover man tenker, jo bedre er det. Men man skal huske på at vi er i en oppbyggingsfase. Det er mange ting som skal gå seg til.

Ifølge direktøren handler det ikke om lite støtte fra regjeringen.

– Vi har hatt gode bevilgninger. Men vi har mange faste utgifter, en stor stab, og ikke minst mange bygninger med høy husleie, sier Kjellberg.

– Føler du at ledelsen har tillit blant de ansatte?

– Det har vært store utskiftninger i ledelsen det siste året, men slik jeg har oppfattet det så er det ikke noe mistillit mellom ansatte og ledelsen i dag, sier Kjellberg, og legger til:

– Det var en del som var kritiske til sammenslåingen i 2003, men jeg håper dette vil snu seg når vi får på plass ny direktør på til høsten.

Mer fra Dagsavisen