Kultur

Gir opp Brennpunkt

Arne O. Holm har selv opplevd konfliktene rundt sin person som ubehagelig.

– For en journalist som er opptatt av å drive med journalistikk og lage programmer er det et ubehag ved dette. Nå ønsker jeg å legge dette bak meg sier Holm til Dagsavisen.

NRK står nå uten redaktør for det planlagte nye programkonseptet som skulle erstatte «Brennpunkt» og som etter planen skulle på luften fra høsten.

– Vi står nå i en situasjon der vi må finne en ny redaktør for denne satsingen. Det er en utfordring sier Lars Kristiansen leder for NRKs faktaavdeling.

Ett års motvind

– Jeg synes det er bra at det skjer noe situasjonen har vært fastlåst og ulykkelig for alle parter så Holms avgang er en moden og voksen beslutning. En får håpe at gravemiljøet på NRK ikke er blitt permanent skadet og at de kan samle seg om de veldig store oppgavene de har foran seg i de nye programkonseptene sier journalist Arild Aspøy som sluttet i Brennpunktredaksjonen i oktober 2006 etter å ha jobbet med programmet siden starten i 1996.

I november fortalte Dagsavisen om striden rundt daværende «Brennpunkt»-redaktør Arne O. Holm. Han overtok som redaktør for «Brennpunkt» i januar 2006 og et knapt år etter var arbeidsmiljøet blitt så dårlig at NRKs hovedverneombud ble koblet inn.

Toppet seg

De 22 medarbeiderne i «Brennpunkt»-redaksjonen fikk i slutten av oktober beskjed om at redaksjonen skulle nedlegges og at de måtte søke på jobbene sine på nytt. Dette skapte sterke reaksjoner og gjorde at konfliktene mellom Holm og journalistene toppet seg. Holm fikk i oppdrag å lede en gruppe som skulle lage et nytt programkonsept for undersøkende journalistikk der Holm var tiltenkt rollen som redaktør. Holm satte som betingelse at NRK-ledelsen ordnet opp i arbeidskonfliktene ifølge meldingen som ble sendt ut fra NRK i går. «Det har vi ikke klart å få til og han går derfor ut av rollen som redaktør» heter det videre i den interne NRK-meldingen.

– Det står greit beskrevet i meldingen fra NRK. Dette arbeidet er fullført programmet er laget. Jeg har ikke behov for å utdype det utover det som NRK opplyser sier Arne O. Holm.

Det er nå uvisst hva som blir Holms rolle videre i NRK.

– Vi skal sette oss ned og snakke med Holm om dette nå. Han er en enorm ressurs både som journalist og redaktør sier NRK Fakta-leder Lars Kristiansen.

Mer fra Dagsavisen