Kultur

Ikke bare tøff i trynet

TV-SERIE
«Torpedo»
TV 2 i morgen kveld.

4

Å være småbarnsfar kan være hektisk nok. Å være småbarnsfar og torpedo er enstørre utfordring og spesielt vanskelig er det å være en god far samtidigsom du har den serbiske mafiaen på nakken. I «Torpedo» blir livet tilhovedpersonen Terje Jonassen Oslos mest diskré pengeinnkrever dramatiskendret etter at han prioriterer datterens bursdag framfor en rutinejobb foren mafiaboss.

Denne nye spenningsserien fra TV 2 og Norsk Filmproduksjon er ikke bare entemmelig actionfylt og brutal affære. «Torpedo» er også det beste produktetså langt av den norske TV-bransjens millionsatsing for å få norsk TV-dramaopp på Emmypris-nivå.

Troverdig

Mye av æren for det skal Jørgen Langhelle ha. Han gjør torpedoen Terjetroverdig både som hjelpeløs pappa og som mannen ingen av oss ønsker å fåpå døra verken før eller etter midnatt. For denne torpedoen er ikke bare enomsorgsfull far han er også sjalu oppfarende og slett ikke redd for åbruke balltre. Langhelles framtoning på skjermen mer enn antyder at han ogsåhar brukt mye tid på å trene styrke og kampsport.

Terje er derimot ingen taktiker han handler først og tenker etterpå og gjørlivet stadig vanskeligere for seg selv. Det er problemene han kommer opp isom holder spenningen ved like og denne historien har også overskuddet iseg til å servere den ene lille overraskelsen etter den andre. «Torpedo» erfull av nerve og action og selv om de involverte prater vel mye i mobilenslipper vi å oppleve slikt som nitide etterforskermøter på politihuset somhar det med å ødelegge drivet i norsk krim på TV.

«Torpedo» holder også på mystikken inntil det siste. For en gangs skyldfungerer også det stemningsskapende musikkbildet som er laget til en norskTV-serie helt utmerket all ære til komponist Nicholas Sillitoe for det.

Effektiv vold

Her og der går det likevel litt rundt for «Torpedo». Det kjappe tempoet kangjøre handlingen mer hektisk enn intens og Morten Faldaas' versjon av enlyssky forretningsmann blir mer karikert enn kynisk.

Ganske rå og effektive er derimot voldsscenene uten at dette blir noeblodbad à la Tarantino. En nokså sentral scene faller dessverre heltigjennom – det som skal være en grusom busspåkjørsel minner mest om en«action»-scene fra amerikansk femtitallsfilm.

Det oppløftende med «Torpedo» er at man ikke blir sittende og vurdere (ergreseg over) skuespillerne over pinlig dialog og teatralsk overspill. Men såer det et solid mannskap regissør Trygve Allister Diesen har med seg i storeog små roller: Gard Eidsvold Anneke von der Lippe Dejan Cukic NilsOle Oftebro Sven Nordin og ikke minst Aksel Hennie. Han spiller Seb enspeedfreak av en torpedo som skaper mye trøbbel. Beklageligvis- forrealismens del – slipper han merkverdig lett unna de skjebnesvangreproblemene han skaper.

Miljøet som serien skildrer av Oslos underverden føles autentisk og framforå dvele lenge ved trafficking vold narko og søkkrike forbrytere skapersettingen en effektiv kulisse til det livstruende kaoset som utspiller segfor Terjes del. «Torpedo» er med andre ord mer enn bare et brukbartalternativ til søndagsfilmene framover. TV 2 burde faktisk vurdere ålage en «Torpedo 2» såframt Terje Jonassen altså overleverdramatikken i første runde.

Anmeldelsen er basert på tre av fire episoder.

Mer fra Dagsavisen