Kultur

Bjerkaas er beredt

I Tromsø

Blåser gjør det definitivt når Hans-Tore Bjerkaas møter Dagsavisen på «G»

et brunt lite hjørne i den ene enden av Storgata i Tromsø hvor de flestegjestene nikker kameratslig når den kommende NRK-sjefen kommer inn fra kulda.

Kvelden i forveien ble senere enn planlagt flyet med både dronning Sonja ogBjerkaas om bord klarte så vidt klarte lande i snøføyken nærmere midnatt.Derfor blir det hjemmekveld med wok sammen med familien i kveld selv om deter Nordlysfestival med champagnemottakelse og kongelig besøk i Tromsø idenne helgen forteller han etter at fru Bjerkaas har vært innom kafeen ogsatt fra seg en pose matvarer som skal fraktes hjem. For familien har ikkesett han så mye de siste dagene det har vært en lang og tett uke enda merhektisk enn selv en garvet pressemann var forberedt på. Mentilbakemeldingene har vært sjeldent gode og unisone den eneste kritikkenhar handlet om at han ikke er kvinne og at han ikke lar seg klone slik athan kunne fortsatt i jobben i Tromsø.

– Hyggelig det men de kunne spart noe til dødsannonsen også sier han tørt.

Tilgjengelig sjef

– Det er ingen kjendiser her så jeg skjønner ikke hva dere driver og tarbilde for påpeker en av gutta ved disken.

Nå har utvilsomt Bjerkaas blitt kjendis den siste uka men somintervjuobjekt har han vært påfallende lett å få tak i. Og han er han eropptatt av å være tilgjengelig.

Siden utnevnelsen har han stilt til nettmøter og pratet med folk på gata.Noen spørsmål er lette å svare på som at den tidligere Til-spilleren ikkeregner seg som West Ham-supporter selv om West Ham er det engelske lagethan heier på om han må velge.

Andre de aller fleste dreier seg om jobb. En fisker fra Senja bad om å fåværmeldingen tilbake på kortbølgesending en flypassasjer fra Hónningsvåglurte på når dansebandgallaen tilbake på skjermen «Jeg tar det med megvidere» svarer Bjerkaas da og understreker at han faktisk gjør det.

– Det unike med NRK er nettopp at vi har 45 millioner eiere. Det handlerikke kun om seertall det er andre mer kompliserte kriterier for om jobbenvi gjør er vellykket eller ikke. Vi har 45 millioner eiere som skal fådekket sine behov det stiller store krav til skjønn og vurdering. Hansnakker som en ekte NRK-er unnlater ikke å minne oss på at sju av tinordmenn er godt fornøyde med å betale tv-lisens og atallmennkringkastingens framtid slett ikke er så dyster som noen spår.

– Situasjonen er ikke så dramatisk som mange hevder. Det stemmer at vi måsatse sterkere på nett vi har sakket akterut når det gjelder nyheter menlevende bilder er vår styrke og det kommer til å komme sterkt framover.

Djevelens advokat

– Denne jobben er jo den største utfordringen jeg kunne fått så ja jeggleder meg. Jeg vet hvor mye det trekker i den jobben at en blir fulgt heletiden men det er en lykke å ha en jobb der jeg må anstrenge meg til detytterste og tenke stort mener han.

Han trodde likevel ikke han var aktuell da han sa ja til å bli vurdert menfikk mer enn nok tid til å tenke seg om de to ukene siden han fikk vite athan var styrets førstevalg.

«En lur og handlekraftig TV-strateg kløktig og fintenkt» har andre kalthan. Selv liker han ikke å snakke for mye om egne evner.

– Du har jobbet tett sammen med både Bernander og Førde hvordan blir dusom sjef sammenlignet med dine to forgjengere?

– Det får andre dømme men jeg er nok svært ulik dem begge.

Han elsker å diskutere «med gode hoder» og har tro på å spille djevelensadvokat for å komme fram til løsninger.

– NRK har 3500 ansatte en kan ikke styre den skuta utelukkende påbeslutningsnivå det handler om verdier tanker og holdninger som mågjennomsyre alle nivåer. Min jobb er å få alle til å forstå hvor bedriftenvil. Og jeg tåler en del kjeft det kommer til å bli noen upopulærebeslutninger også. Jeg stiller gjerne opp og tar forklaringen der og da.

– Så det er lov å banke på døra på kontoret ditt hvis en er uenig?

– Det er lov men håper at jeg da allerede har snakket med dem det gjeldersier han.

Husmus hva?

19. mars overtar han nøklene til kontoret på Marienlyst. Fram til da skalhan rydde kontoret i Tromsø lese dokumenter og reise rundt og snakke medfolk og ta seg halvannen ukes ferie som har vært planlagt lenge. Han kommertil å savne Tromsø sier han men kaller Oslo «en lett liten storby der deter lett å like seg.»

Hans-Tore Bjerkaas er en mann som ofte nevner at han synes livet er godt. ankarakteriserer seg som en selektiv tv-seer kvoten fikk han fylt opp da hanvar fjernsynssjef følger med på nyhetene ser gode dokumentar og slappergjerne av til fotballkamper uten lyd

– Jeg har hytte barnebarn og bikkje så jeg kjeder meg ikke. Og så er jegen lesehest.

– Hva leser du?

– Helst fiksjon en del gode romaner en del krim. Nå er jeg nesten gjennomen svær biografi om Stalin. Den er på 840 sider jeg er kommet til ca. 600sier han fornøyd.

– En siste ting i en konkurrerende avis ble du tidligere denne ukensitert på at hemmeligheten bak det å smyge seg til topps i NRK-hierarkiet erå unngå husmus og morrapils. Hva i huleste mente du med det?

Sjefen sukker så gliser han.

– Det var sent på dagen. Jeg hadde gjort en rekke intervjuer og skjønte idet den ble framsagt at den spøken ikke funket. Jeg trakk den tilbake menda var det for sent journalisten tok det naturligvis med. Humor det erdere ikke så gode på er dere?

Mer fra Dagsavisen